Verklighetens "Flugornas herre" blir långfilm

En över 50 år gammal händelse som innefattar sex skeppsbrutna pojkar på en öde ö har åter väckts till liv. Och nu har Hollywood lagt vantarna på berättelsen.

Berättelsen om sex pojkar som en juninatt 1965 kravlar i land på en öde ö i Stilla havet blir långfilm. Genrebild.
TT-AFP
23.05.2020 21:17 UPPDATERAD 23.05.2020 21:20
En juninatt 1965 kravlar sex pojkar i tonåren från öriket Tonga upp på ön Ata i södra Stilla havet efter att ha drivit runt i en liten båt i åtta dygn.
Den öde ö som de av en slump hamnat på ska komma att bli deras ofrivilliga hem i 15 månader, innan de till sist upptäcks av den australiske sjökaptenen Peter Warner, som plockar upp pojkarna på sitt fartyg.

Åt fisk och kokosnötter

I mer än ett år har de överlevt genom att äta fisk, kokosnötter, bananer och annat som naturen har att erbjuda. I en gammal vulkankrater på öns topp har de dessutom hittat resterna av en 100 år gammal bosättning, där det fortfarande finns levande hönor.
Den relativt okända berättelsen väcktes åter till liv häromveckan i samband med en artikel i The Guardian av den nederländske historikern Rutger Bregman. Han har skrivit om händelsen i boken "Humankind: A hopeful history", och nu har dramat kommit att kallas "Verklighetens flugornas herre" på nätet och i medier, efter William Goldings roman från 1954.

Lyckades samarbeta

Men till skillnad mot Goldings litterära verk, i vilken anarki uppstår och konflikter mellan pojkarna leder till en kamp på liv och död, lyckas de sex pojkarna i den verkliga berättelsen samarbeta sig hela vägen tillbaka till verkligheten.
Hollywood var inte sena att nappa på berättelsen som fallit i glömska, och nu har produktionsbolaget New Regency, som ligger bakom "The revenant" och "12 years a slave", köpt rättigheterna.
Även en annan film är på gång om den rafflande berättelsen. I sommar kommer en dokumentärfilm av den spanske äventyraren Alvaro Cerezo, som 2015 tog med sig en av överlevarna, Kolo Fekitoa, till ön Ata för att under tio dygn leva som pojkarna gjorde på 1960-talet.
"Verklighetens 'Flugornas herre' kommer att bli film! De senaste två veckorna har verkligen varit en berg- och dalbana", skriver Rutger Bregman på Twitter.

ANDRA LÄSER