39 nya dödsfall i Sverige – men siffran sjunker

Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nationellt sett ökade antalet smittfall även förra veckan, enligt Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten. Skillnaderna mellan olika delar av Sverige är dock stor.

– Vi har en fortsatt splittrad bild i regionerna, konstaterar Sara Byfors på den myndighetsgemensamma presskonferensen på tisdagen.

Bland annat ligger Gävleborg, Halland och Norrbotten över rikssnittet.

– Gävleborg har en väsentligt högre kumulativ incidens. Det går emot den nationella bilden. Där ser man också en ökad belastning i vårdkedjan, säger hon.

Glädjande trend

Ytterligare 39 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten (FHM). Därmed har nu 13 042 smittade personer avlidit i landet.

Trenden med färre döda fortsätter, enligt Sara Byfors:

– Vi ser att trenden med minskningen av antalet avlidna per vecka håller i sig. Vi tror att det handlar om den vaccinationsinsats som gjorts och görs. Det är så klart glädjande.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid inte finns med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Sammanlagt har 695 975 personer bekräftats smittade.

En miljon doser

När det gäller vaccinationen har de flesta regioner nu påbörjat fas 2.

– Vi rör oss sakta men säkert framåt och hoppas att målet med vaccinering till halvårsskiftet kan hållas, säger Sara Byfors.

Enligt henne hade till slutet av vecka 9 närmare en miljon vaccinationer rapporterats in till det nationella vaccinationsregistret.

669 950 personer har fått åtminstone en dos – vilket motsvarar 8,2 procent av den vuxna befolkningen. 316 439 personer har fått två doser – vilket motsvarar 3,9 procent.

För Finland ligger siffrorna på 8,6 procent respektive 1,8, medan EU-snittet är 7,1 respektive 3,2. Det enligt samlad statistik från EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning