Ryska skidstjärnans hyllning väcker reaktioner – "backar man Putin är det inte friskt"

Veronika Stepanova står fast vid sina lovord till Vladimir Putin, trots omvärldens bestörtning:– Vi kommer att vinna, säger den ryska OS-stjärnan.

Veronika Stepanova reste hem från OS i Peking med en guldmedalj i bagaget.
Det var under tisdagen som Rysslands president Vladimir Putin belönade nio av de ryska OS-medaljörerna i Moskva. Enligt Championat-nyhetssajten deltog skidåkarna Alexej Chervotkin, Denis Spitsov och Veronika Stepanova, konståkarna Mark Kondratjuk, Kamila Valijeva, Anastasia Misjina, Alexandr Galljamov, samt Victoria Sinitjina och Nikita Katsalapov. Bland annat stod alltså skidstjärnorna Alexander Bolsjunov, Natalia Neprjajeva och Julia Stupak över mottagningen i Kreml.
– Jag är född i januari 2001. Jag har sett hur Ryssland på nytt blivit starkt, stolt och framgångsrikt. Det är klart att alla inte gillar det. Men vi är på rätt väg – och vi vinner, precis som vi vann i OS, sade Stepanova under tillställningen, enligt Championat, innan hon bad Putin signera sin OS-medalj.
– Jag är mycket stolt över den här utmärkelsen av vårt lands president. Tack så mycket för att du hissar vårt lands flagga så högt. Det ska vi fortsätta med.
Stepanovas kommentarer väckte givetvis reaktioner i omvärlden. En av dem som reagerar är den svenska sprintstjärnan Maja Dahlqvist:
– Jag har sett en artikel om att hon träffat Putin och hyllat honom, jag tyckte det var sjukt, säger Dahlqvist till SVT Sport.
– Sedan är jag inte mer insatt än någon annan, men backar man Putin så är det inte friskt.
Krista Pärmäkoskis manager Aki Pajunoja skriver på Twitter att han hoppas Stepanova aldrig mera får tävla, utomlands, allra minst i Finland. Men Stepanova står fast vid sina ord.
– Jag är stolt över den utmärkelse presidenten för vårt stora land gav mig. Allt som han sade under prisceremonin i Kreml motsvarar mina tankar, mina känslor. Jag ser ingen orsak att gömma dem, utan jag är glad över att ha haft ett tillfälle att ge uttryck för dem. Blir det negativa konsekvenser för min internationella karriär? Jag bryr mig inte, skriver Stepanova på Instagram.
Stepanova var med om att vinna OS-guld med det ryska laget i damernas stafett i OS i Peking. Egentligen var Ryssland avstängt från OS på grund av en utdragen dopningsskandal, men de ryska idrottarna kunde tävla som den ryska Olympiska kommitténs lag.
En av de stora skandalerna i Peking var dock den ryska konståkaren Kamila Valijevas fall. Femtonåringen hade åkt fast för dopning redan innan OS, men tilläts tävla, och var med om att vinna OS-guld i lagtävlingen. Hon fyllde sexton under samma dag som mottagningen i Kreml. Putin tog henne i försvar under tisdagens prisceremoni.
– Det är helt omöjligt att uppnå sådan perfektion med oärliga metoder, sade Putin enligt nyhetsbyrån Tass.
Nu är både Rysslands och Belarus idrottare avstängda från all internationell idrott på grund av invasionen i Ukraina. Alla internationella evenemang i Ryssland har ställts in. Putin var kritisk till sanktionerna och hävdade att Ryssland är öppet för att stå värd för internationella evenemang.
– Vi står för idrottens ideal, inklusive rättvisa, jämlikhet och rättvis tävling, hävdade Putin enligt Tass.
Ryssland har redan fråntagits 46 OS-medaljer i efterhand, då ryska idrottare har åkt fast för dopning. Det är flera gånger mer än något annat land i världen. Om Valijeva och det ryska laget blir av med sin medalj i Peking är det den 47:e medaljen som fråntas Ryssland.
Putin har alltid gärna minglat med idrottsstjärnor. Idrott har varit en stor del av Kremls propaganda.
– Vi känner avsky över allt det här stödet som de visar och vi stöder alla sanktioner fullt ut. Sporten blir utnyttjad för propaganda där, säger den ukrainska före detta tennisstjärnan Alexandr Dolgopolov till NRK.
– Många anser att idrott inte har något att göra med politik, men det är inte så i Ryssland och Belarus. Med det vi ser från Ryssland är det fånigt att säga att idrott inte har med politik att göra.

ANDRA LÄSER