Jägare dömd för grovt dödsvållande efter vådaskott i nationalpark

En terrängcyklist dog till följd av ett vådaskott i Urho Kekkonens nationalpark i Lappland i oktober i fjol. Rätten anser att det var fråga om grovt dödsvållande och dömer jägaren till 1 år och 4 månaders villkorligt fängelse.

Lapplands tingsrätt dömde på måndagen en jägare till villkorligt fängelse för ett dödligt vådaskott mot en terrängcyklist i oktober i fjol.
En 66-årig jägare som vådasköt en 30-årig cyklist i Urho Kekkonens nationalpark i Lappland i oktober dömdes på måndagen för grovt dödsvållande och jaktbrott i Lapplands tingsrätt.
Han var ensam ute och jagade tjäder när olyckan inträffade. Cyklisten och hans vänner följde en rutt som leder genom nationalparken.
I rätten berättade jägaren att han hade letat efter en tjäder, som han strax innan sett flyga. Han hade sett något svart skymta mellan träden, men var inte säker om det var fågeln eller inte. Han hade tagit av sig geväret och använt dess kikarsikte för att identifiera målet.
Genom kikarsiktet såg jägaren en rörelse som inte stämde överens med en tjäders rörelser. Han beslöt att låta bli att skjuta, men i samma stund brann skottet av.
Kort efter skottet hördes ett skrik i skogen. Jägaren följde skriket och upptäckte att han hade träffat en terrängcyklist. Fyra av cyklistens vänner var också strax på plats.

Bestred grovt dödsvållande

I rätten bestred jägaren grovt dödsvållande, men medgav vanligt dödsvållande. Rätten valde ändå att döma honom för grovt dödsvållande eftersom geväret var modifierat så att avtryckaren var alltför känslig.
Geväret var av märket Sako L61R Hunter. Det var utrustat med ljuddämpare och kikarsikte. Dessutom var det utrustat med en apparat som gjorde avtryckaren extra känslig för att underlätta prickskytte.
Enligt polisens tekniska undersökning var avtryckarens motstånd utan apparaten kring 1 200 gram. Med apparaten var motståndet bara 60 gram. Det innebär att det behövdes knappt någon kraft alls för att avfyra vapnet.
Jägaren hade kring 50 års erfarenhet av jakt. Geväret hade han skaffat 1993. Han medger att geväret avfyrats i misstag två gånger före det dödliga skottet.
Cyklisten var klädd i svart och grönt, det vill säga samma färger som finns på en tjäder.

Villkorligt fängelse

Rätten dömde jägaren till 1 år 4 månaders villkorligt fängelse. Därtill dömdes han att förlora geväret, ljuddämparen och kikarsiktet till staten.
Jägaren dömdes också att betala skadestånd till offrets föräldrar. Offrets mamma fick 17 000 euro och pappan 11 000 euro.
Domen kan överklagas till hovrätten.
ANDRA LÄSER