Henriksson: "Jag hoppas verkligen vi inte behöver ty oss till beredskapslagen"

I synnerhet unga vuxna har ett ansvar i kampen mot smittspridningen, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Justitieminister Anna-Maja Henriksson vill inte att Finland hamnar i en situation där beredskapslagen behöver tas i bruk för att stoppa coronavirusets framfart.
Spridningen av det muterade coronaviruset väcker stor oro i regeringen, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) med anledning av den uppdatering av strategin för bekämpning av coronaepidemin som regeringen aviserade på måndagen.
– Vi försöker så länge som bara någonsin möjligt klara oss utan att behöva ta beredskapslagen i användning. Men om det inte finns något annat sätt att få bukt på viruset så är det också en möjlighet.
Henriksson säger att de epidemiologiska experterna för regeringen berättat att det inte är helt osannolikt att landet om några veckor hamnar i en situation där den nya strategins andra nivå måste tillämpas.
– Det skulle betyda att sådana restriktioner som gäller i områden där man befinner sig i spridningsfasen tas i bruk nationellt, alltså även i områden där läget är lugnare.
Hon säger att hon ändå är glad över att se att så många följer rekommendationerna och använder munskydd, håller avstånd och undviker sociala kontakter. Hon säger att hon hoppas att medborgarna orkar kämpa.
– Nu gäller det att hålla ut.
Henriksson säger att hon speciellt vill påminna unga vuxna om deras särskilda ansvar. Spridningen av smittan sker ofta bland den yngre befolkningen.
– Vi måste tillsammans arbeta för att inte det epidemiologiska läget blir så allvarligt att beredskapslagen behöver implementeras. Det är nämligen det sista jag önskar.

ANDRA LÄSER