Tio saker du inte ska missa på Världen i byn

Det har blivit den tiden på året då Kajsaniemiparken och Järnvägstorget förvandlas till en glad och färgsprakande gratisfestival. Vi har plockat fram några tips på vad som lönar sig att göra under lördagen och söndagen.

<b>FULLT UPP.</b> Kajsaniemiparken kommer att få tiotusentals besökare i helgen. Programmet under festivalen Världen i byn är mycket digert.
Sofia Holmlund
26.05.2017 17:14 UPPDATERAD 26.05.2017 18:00
1. Häftiga smaker. Det är bara två dagar om året som staden har ett så här brett utbud på internationell mat. Det är svårt att välja, men här är några spännande lunchalternativ:
– Till förrätt borak, kurdiska friterade ost- och vegerullar från Irak. Ett annat alternativ är venezolanska arepas, varma majsbröd med olika fyllningar.
– Till huvudrätt ndole, vegetarisk gryta kryddad med nötter från Kamerun. Eller varför inte tibetanska momo, ett slags fyllda degknyten som doppas i en sås.
<b>NÅGOT FÖR MATNÖRDARNA.</b> En av de absoluta höjdpunkterna under festivalen är alla kulinariska upplevelser. På den här bilden serveras det sött mintte, en tradition som är stark i både Nordafrika och Mellanöstern.
– En tung efterrätt är spanska churros, friterad deg som doppas i varm chokladsås. Himmelriket för den som gillar sött.
2. Öppna parksäsongen. Dra på träningstrikåerna och gå först på ett Sambic-danspass på lördag klockan 15. Det är en blandning av stilarna samba, reggae och axé. På söndag kan man ta ett yogapass klockan 15. Båda timmarna är gratis och ordnas i Kajsaniemiparken.
3. Varför frågar ingen dem? I Finland bråkar olika grupper med varandra om flyktingarna som kommer till landet. Vad få vet är att en del av dem som kommit jobbat som journalister i sina hemland. I den här paneldiskussionen deltar New York Times Somalia-korrespondent Mohammed Ibrahim, Hussain Kazemian som är frilansjournalist från Afghanistan och den irakiska journalisten Haneen Jameel. Du kan följa diskussionen klockan 13 på söndag på Mekong-scenen.
4. Att komma ihåg inför sommarsemestern. När man bokar sin semester tänker få på att valet av boende har följder för ekonomin, det sociala och för miljön i värdlandet. I den här diskussionen får man veta om vilket som är det minst etiska valet av semesterboende, och ifall Airbnb är så oskyldigt som det verkar. Du lär dig mer om etiska semestrar klockan 17.40 på Taigascenen på lördag.
<b>BRASSEMUSIK.</b> Ett hett artisttips för helgen är brasilianska Aláfia som levererar en blandning av pop, funk, rap och candomblé. Svenska Calle Real igen levererar tvättäkta dansant salsa. Aláfia uppträder på söndag klockan 16 och Calle Real på lördag samma tid.
5. Musiken, musiken, musiken. Till Världen i byn kommer mindre kända artister som knappast skulle bokas till Flow eller Sideways. I helgen kan man bekanta sig med spanska Fuel Fandango som gör elektropop inspirerad av flamenco. Eller guatemalansk-amerikanska Gaby Moreno i lugnare jazzigt tempo. Fuel Fandango spelar klockan 20 på Savann-scenen på lördag. Gaby Moreno kan man se klockan 18 på söndag på samma scen.
6. Damaskus-Sverige. Filmskaparen Maher Abdulaziz har gjort en delvis självbiografisk dokumentär om hur det var att fly från Syrien. Man kan se dokumentären The Wait först och diskutera med dokumentärskaparen senare. The Wait visas klockan 12.30 på Kino Caisa på lördag. Samma kväll, klockan 19 är Abdulaziz med i en panel på Mekong-scenen.
<b>BARNVÄNLIGT.</b> Alpackorna besöker i år Världen i byn.
7. Något för de små (och stora). Topi, Mili och Tintin, så heter alpackorna som besöker Världen i byn. Lugna små händer får känna på pälsen och klappa, så länge man inte rör vid de långhalsade djurens huvud. Till skillnad från sin kusin laman så varken spottar eller biter alpackan. Alpackorna finns i en inhägnad på området Tenava-Timbuktu hela helgen.
8. Århundradets scoop. Hur var det för finlandssvenska journalisten Minna Knus-Galán att jobba med Panama-läckan som avslöjade länkarna till skatteparadis från Finland och hela världen. Lyssna på diskussionen klockan 13.30 på söndag på Amazon-scenen.
<b>MINIFINLAND. </b>Världen i byn börjar bli en institution i Helsingfors i maj.
9. Serier som tröst. Heidi Leino och Suvi Ermilä har åkt runt till asylmottagningar och låtit de boende där lära sig teckna serier för att handskas med tankar och känslor om hur det var att fly till Finland. Utställningen kan ses i Världens böcker-tältet. Den yngsta tecknaren är en 5-årig pojke från Guinea och den äldsta en 54-årig man från Irak.
10. Meeri Koutaniemi. En av de mest omtalade unga fotograferna just nu intervjuas på Taiga-scenen klockan 16.00 på lördag. Tillsammans med journalisten Maija Salmi har hon gett ut en bok om kvinnorna i ett fängelse i El Salvador, det våldsammaste landet i världen där det inte pågår något krig.
<b>DUO.</b> Fuel Fandango består av sångerskan Nita och av Ale Acosta. Duon har samarbetat med samma producent som populära Florence and the Machine.

ANDRA LÄSER