Norsk integrationsminister: "Här äter vi gris, dricker alkohol och visar våra ansikten"

"Jag anser att de som kommer till Norge måste anpassa sig till vårt samhälle. Här äter vi gris, dricker alkohol och visar våra ansikten." Det ställningstagandet gör den norska integrationsministern på Facebook inför regeringens stora integrationskonferens och får stöd av statsministern.

Sylvi Listhaug när hon presenteras som ny integrationsminister efter det senaste stortingsvalet. Justitieminister Anders Anundsen till höger. Den norska regeringen består av Høyre och Fremskrittspartiet.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
18.10.2016 13:29 UPPDATERAD 18.10.2016 20:39
STOCKHOLM I dag håller den norska regeringen integrationskonferens med flera inbjudna experter. Den hänger, enligt inbjudan, ihop med att tre gånger så många asylsökande kom till landet i fjol, jämfört med ett "normalår".
Redan före statsminister Erna Solberg öppnade konferensen, angav integrationsminister Sylvi Listhaug från högerpopulistiska Fremskrittspartiet tonen med en Facebookuppdatering. I den skriver hon att man i Norge "äter gris, dricker alkohol och visar våra ansikten. Man måste rätta sig efter de värderingar, lagar och regler som finns i Norge när man kommer hit. Gilla och dela!".

Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet...

Posted by Sylvi Listhaug on Monday, October 17, 2016
Hon länkar till en intervju i Dagbladet. I den säger hon bland annat att alla har ett ansvar för sitt uppträdande. Eftersom man inte heller går till en arbetsintervju i joggingbyxor och keps "kan du heller inte ställa upp i niqab".
Niqab är en heltäckande slöja som enbart visar ögonen.
Inlägget hade klockan 14 finsk tid över 13 000 gillanden. Men det finns också de som kritiserar integrationsministern. Usman Mushtaq är aktiv inom stiftelsen Eat som hotellmagnaten Petter Stordalen och hans hustru Gunhild har grundat och skriver, enligt Aftenposten, på Twitter:
"Norrmän är inte en homogen grupp! Vi värdesätter diversitet. Någon äter gris och dricker alkohol, medan andra inte gör det."
Listhaug förklarar sig senare med att ingen tvingas äta griskött eller dricka alkohol, men kan inte vägra ha kontakt med de råvarorna till exempel på jobbet.
Till Dagbladet säger Ann-Magritt Austenå, generalsekreterare i Norsk organisation för asylsökande, att niqab är en marginell fråga i Norge.
– Men Sylvi Listhaug gör det enkelt för sig när hon menar att användning av niqab och motvilja mot griskött och alkohol är de främsta orsakerna till att många invandrarkvinnor kämpar med att komma i arbete.
Statsminister Erna Solberg (Høyre) stöder sin minister, enligt NRK.
Hon menar att den som arbetar på en restaurang inte kan välja om man vill tillreda griskött eller inte. Det är ingen rättighet man har, säger hon.
Solberg medger att heltäckande niqab och burka är ett väldigt litet problem i Norge, men anser att de som bär dem gör ett politiskt ställningstagande. Hon säger att de "önskar utmana gränserna i det norska samhället."
– Då måste vi också sätta gränser, säger hon till NRK.

ANDRA LÄSER