29-åriga stjärnkocken Antti Lukkari är död – jobbade för trestjärnig Michelinrestaurang i Sverige

Den finländska, unga stjärnkocken Antti Lukkari har gått bort efter att insjuknat under en semesterresa, uppger den svenska Michelinrestaurangen Frantzéns ägare. Lukkari jobbade som köksmästare på restaurangen i Stockholm.

Antti Lukkari jobbade på restaurang Frantzén i Stockholm.
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
06.01.2023 16:55 UPPDATERAD 06.01.2023 20:27
Antti Lukkaris pappa har bekräftat uppgifterna om sonens död för Ilta-Sanomat.
Frantzéns ägare, välkända kocken Björn Frantzén, uttrycker sin stora sorg över kollegan och vännens död i ett inlägg på Instagram.
”Antti dog efter att ha behandlats på sjukhus för en sjukdom som upptäcktes under hans semester. Mina tankar är med Anttis familj och alla som stod honom nära. 
Antti, tack för ditt hårda arbete, din hängivenhet, din passion och alla skratt under åren tillsammans, du kommer att vara väldigt saknad ”Mr. Finland”. Vi ses på golfbanan och i köket på andra sidan broder.”
Stockholmsrestaurangen Frantzén har tre stjärnor i Michelinguiden och är en av Nordens fyra trestjärniga Michelinrestauranger. 29-åriga Antti Lukkari hann jobba för Björn Frantzén i nästan sex år. Innan dess jobbade han för den kända danska restaurangen Restaurant Geranium. 
Under sin karriär vann Lukkari flera priser, bland annat priset som bästa commis (assisterande kock) år 2015 i Bocuse d'Or, världens mest prestigefyllda matlagningstävling. 

Semesterresa i Filippinerna

Också stjärnkocken Hans Välimäki beklagar sorgen och sänder stöd till Lukkaris anhöriga. Enligt Välimäkis inlägg dog Lukkari under en semesterresa i Filippinerna. 
”Du är en stjärna för mig. Alltid”, skriver kocken på Instagram. 
Iltasanomat var först med nyheten. 
Artikeln korrigerades klockan 20.20, Frantzén är en av fyra restauranger i Norden som har tre  michelinsstjärnor. De övriga finns i Norge (1) och Danmark (2).

ANDRA LÄSER