EHF reagerar efter trosskandalen i EM – "Vi gör allt för att ändra på klädreglerna"

Det europeiska handbollförbundet EHF bötfällde det norska laget efter att spelarna valt att spela i shorts i stället för trosor. Nu meddelar EHF att förbundet kommer att göra allt i sin makt för att de sexistiska och diskriminerande reglerna ändras.

De norska spelarna tvingades böta på grund av att de hade för stora shorts på sig under EM i beachhandboll.
22.07.2021 12:36
De norska damerna fick böta 1 500 euro efter att de valt att spela i shorts i stället för trosor vid EM i beachhandboll. Det europeiska handbollförbundet EHF, som delade ut böterna, har fått utstå skarp kritik. Nu svarar EHF med att säga att förbundet kommer att göra allt de kan för att det internationella handbollförbundet IHF ska ändra klädreglerna.
"EHF kommer att göra allt i sin makt för att se till att klädreglerna ändras", säger EHF:s ordförande Michael Wiederer i ett pressmeddelande.
Enligt IHF:s regler måste kvinnor vara klädda i trosor som får vara högst 10 centimeter höga på sidorna och en sport-BH som ska ha tillräckligt stora urringningar för armar. Samtidigt får de manliga spelarna bära stora shorts och linne då de spelar. För några dagar sedan skrev EHF att förbundet stöder alla sortens bidrag som gör beachhandbollen mer populär. Efter den mördande kritiken från olika håll vänder nu EHF kappan efter vinden och tänker alltså jobba för att skrota de diskriminerande och sexistiska reglerna.
Sex före detta finlandssvenska handbollsspelare skrev ett öppet brev till både det europeiska förbundets ordförande Michael Wiederer och internationella förbundets ordförande Hassan Moustafa. Sanni Kunnas, Fanny Westerholm, Fredrika Lagerbohm, Carolina Wendelin, Elin Sundell och Ida Ehrstedt kritiserade förbunden och ifrågasatte starkt reglerna.
De fick ett svar av EHF-ordförande Wiederer där han bland annat meddelade att brevet kommer att användas i processen då man kommer att arbeta för att ändra på reglerna.
I ett pressmeddelande som EHF publicerade på sin sajt säger Wiederer så här:
"Vi kommer att vidta kännbara åtgärder för att främja idrotten på bästa tänkbara sätt för alla deltagare, oberoende av kön".
Det är i det internationella förbundet som besluten om reglerna fattas men de europeiska medlemsländerna och EHF har stort inflytande och makt då det är främst i Europa handbollen har fotfäste och där det finns stora pengar i grenen.
"En förändring kan endast ske i IHF och vi förbinder oss att göra allt i vår makt för att påverka den förändringen", säger Wiederer i pressmeddelandet.
Wiederer säger att reglerna kommer att tas upp till diskussion och behandling efter OS i Tokyo.

ANDRA LÄSER