Schackbråket fortsätter: Norska schackstjärnan Magnus Carlsen anklagar amerikanen Hans Niemann för fusk

Schackvärldens norske superstjärna Magnus Carlsen tar bladet från munnen och anklagar den amerikanske uppstickaren Hans Niemann för fusk. "Fusk i schack måste tas på allvar och utgör ett existentiellt hot mot spelet", skriver Carlsen i ett inlägg på Twitter.

Magnus Carlsen anklagar Hans Niemann. Arkivbild.
TT
27.09.2022 11:55
Det var i början av september som den 19-årige Niemann chockartat besegrade 31-årige Carlsen under en turnering i St Louis, USA.
Den femfaldige världsmästaren Carlsen svarade med att dra sig ur turneringen – ett brott mot en oskriven regel i schackens värld.
När de möttes på nytt i en onlinematch för en vecka sedan gav Carlsen upp efter bara ett drag, vilket väckte ytterligare uppståndelse och spekulation.
Niemann har erkänt att han två gånger i ung ålder fuskat under onlinematcher med hjälp av ett datorprogram, men har också betonat att det hör till det förflutna.
"Jag tror att Niemann har fuskat fler gånger, och mer nyligen, än vad han har erkänt", skriver Carlsen.
Norrmannen skriver att han vet att många blev frustrerade, att han själv är frustrerad och att det finns mer han vill säga.
"Tyvärr får jag inte säga mer om det här än vad Niemann uttryckligen godkänner att jag får säga", skriver Carlsen och fortsätter:
"Jag hoppas sanningen i den här frågan kommer fram, oavsett vad den är".

ANDRA LÄSER