Luciakandidat 6 Maja Pettersson: Lucia behöver inte vara ett spektakel, det räcker att ge lite hopp

Luciakandidat 6 Maja Pettersson från Ytteresse i Pedersöre trivs bäst hemma, omgiven av familjen och de två hundarna som hon tränar på fritiden. Maja studerar till djurskötare och är bekymrad för ungdomars psykiska hälsa.

Luciakandidat 6 Maja Pettersson beundrar sin gammelmormor Anneli som uppfostrade en riktigt stor familj.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
07.11.2022 07:01

Varför ska läsarna rösta på dig som Finlands lucia?

– Jag tror starkt på lucias innebörd, att sprida glädje och ljus. Det behöver inte vara ett spektakel, det är viktigt att ge hopp och hjälpa varandra. Jag gillar att hjälpa folk i vardagen, ibland räcker det att man håller upp dörren, eller bara ser en annan människa och hälsar på denne.

Vilken roll anser du lucia har i dag?

– Lucia ska visa att det finns hopp och ljus i vårt samhälle, även om många saker upplevs som mörka just nu. Lucia ska påminna om att alla människor är värdefulla och att alla är värda att få hjälp när de behöver det. Ingen är för liten eller obetydlig.

Vem har nominerat dig och varför?

– Min faster Annika, hon tycker att jag är hjälpsam. Jag är också fadder till hennes yngsta barn.
Maja lussar som barn.

Vem vill du helst lussa för?

– Jag skulle vilja svara alla, men det är inte möjligt. Speciellt vill jag lussa för äldre generationer, för jag vet att de uppskattar ett besök av lucia. Som barn lussade jag ofta för äldre, på det sättet ville jag visa att vi yngre nog bryr oss om dem. Det är tidigare generationer som har lagt grunden för det samhälle vi nu lever i.

Lucia ska ju sprida ljus i mörkret, men vilket slags mörker är det som ska skingras den här hösten?

– Ungdomars psykiska hälsa har försämrats under de senaste åren, många unga har förlorat hoppet om framtiden. Det är bekymmersamt. Många människor har för bråttom med att jobba, de hinner inte leva längre.

Vad gör du för att hålla dig i form?

– Jag ser till att göra saker som jag gillar, som att lyssna på musik, vistas utomhus med våra hundar, andas frisk luft och ibland vara helt ensam. Jag är ganska kreativ, jag gillar att rita och måla med vattenfärger.

Maja Pettersson, kandidat 6

Ålder: 18 år.
Hemort: Ytteresse, Pedersöre.
Familj: Mamma Johanna och pappa Kennet, en äldre syster och yngre tvillingbröder. Hundarna Bompe och Daisy.
Gör: Studerar till djurskötare vid Optima i Jakobstad. Jobbar som köksbiträde på ett cateringföretag.
Musikintresse: Har spelat gitarr som yngre, gillar att uppträda med sång. Musikvitsord: 9.
Favoritsång: sjunger helst Disneysånger och låtar av Carola.
TV-program: följer inga serier, men gillar lättsamma och humoristiska program, ser ibland på Modern Family.
Hobbyer: Bakar ofta, helst gräddtårtor. Brukar också baka tårtor till försäljning.

Har du jobbat med välgörenhet tidigare?

– Inte officiellt, endast genom insamlingar i skolan.

Har du någon förebild?

– Jag ser upp till många personer i min familj och runtomkring mig. Speciellt tänker jag på gammelmormor Anneli, hon var pappas mormor. Anneli hade arton barn, jag är imponerad över att hon orkade uppfostra en så stor familj.

Vilken samhällelig nyhet har påverkat dig under det senaste året?

– Psykisk ohälsa är ett allt större problem. Jag har också själv drabbats, jag har gått igenom tuffare tider. Jag tror att sociala medier är en del av orsaken, de har så stor inverkan. Unga jämför sig hela tiden med andra och känner att de själva inte duger. Sociala medier har gjort att man ständigt måste publicera bilder på allt man gör, annars har det inte ens hänt.

Var finns ditt smultronställe?

– Hemmet är min trygga punkt, där är jag omgiven av familjen och våra hundar. Också min äldre syster, som redan bildat egen familj, hälsar ofta på hemma.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag skulle vilja studera till speciallärare och hjälpa barn som behöver extra stöd. Vår familj är stödfamilj till en flicka och jag tycker att det känns meningsfullt att vi kan finnas där för henne. Något liknande skulle jag vilja jobba med i framtiden.

ANDRA LÄSER