Därför debatterar Sverige dunjackor

När statsminister Ulf Kristersson och energiminister Ebba Busch tillsammans med kungen och högsta EU-ledningen ställde upp för fotografering i Kiruna inför det svenska EU-ordförandeskapet var det deras klädsel som rönte mest uppmärksamhet. Här är förklaringen.

Sveriges energiminister Ebba Busch och EU-kommissionen ordförande Ursula von der Leyen utanför ishotellet i Jukkasjärvi i Kiruna.
Richard Nordgrenrichard.nordgren@hbl.fi
16.01.2023 19:15 UPPDATERAD 17.01.2023 06:43
När Sverige officiellt inledde sitt ordförandeskap i EU:s ministerråd skedde invigningen vid Jukkas­järvi ishotell i Kiruna. Med kungen, ordförande för EU-kommissionen Ursula von der Leyen, statsminister Ulf Kristersson (Moderaterna), energiminister Ebba Busch (Kristdemokraterna), EU-kommissionärer och andra ministrar. Egentligen inleddes ordförandeskapet den 1 januari och pågår till den 30 juni.
Temperaturen i Kiruna utanför ishotellet i Jukkasjärvi var strax under nollstrecket, von der Leyen var barhuvad och klädd i en skalrock. Kung Carl Gustaf i en filthatt och normala fodrade vinterkläder. EU-kommissionen och den svenska regeringen var klädda som om de skulle vara på en polarexpedition med pälsmössor och dunjackor. Kritiken både i vanliga och sociala medier blev massiv.

ANDRA LÄSER