Isak Rautio: För att förstå skitsnack måste vi förstå vad sanning och lögner är

04.12.2022 19:10
”Ett av de mest framträdande egenskaperna i vår kultur är att det finns så mycket skitsnack. Alla vet det. Alla bidrar med sin del.”
Så börjar essän On Bullshit (Om skitsnack), skriven 1986 av moralfilosofen Harry Frankfurt vid Princeton University. Jag rekommenderar att läsa den om du undrar varför det finns så mycket skitsnack i världen. Syften med texten är att analysera vad skitsnack egentligen är, hur det skiljer sig från vanliga lögner, och varför det är så populärt.
För att förstå skitsnack måste vi först förstå vad sanning och lögner är. Att berätta en sanning innebär, enligt Frankfurt, både att man förmedlar sann information och samtidigt påstår att man själv tror på det man säger. Med andra ord, om jag säger att jag ska skriva en kolumn i dag lär du dig både att jag verkligen ska skriva och att jag själv tror på att jag ska skriva. På motsvarande sätt, om jag ljuger att jag inte ska skriva en kolumn i dag ljuger jag både om sanningen att jag ska skriva och om min egna uppfattning att jag ska skriva. Allt det vi säger förmedlar alltid också något om vem vi är och vad vi tror.

ANDRA LÄSER