Finland inledde VM-kvalet med seger – "Känns bra att vi kan bjuda Ola på det här"

Finland tog ett stort steg mot fortsatt kval då laget besegrade Estland i VM-kvalets öppningsmatch. – Nu måste vi vara ödmjuka och inte njuta allt för länge av den här fina segern och insatsen. Det gäller att ladda om och sikta mot de kommande matcherna, säger Benjamin Helander som sköt elva mål i matchen.

Gusten Montonen sköt sex mål då Finland inledde VM-kvalet med en klar seger över Estland.
Landslagstränaren Ola Lindgren fanns inte framför bänken då Finland inledde VM-kvalet på hemmaplan med att slå Estland i vad som på förhand sett kan ha varit gruppfinalen. Lindgren lämnade laget i onsdags och reste till Sverige på grund av ett dödsfall i hans nära krets.
I Lindgrens frånvaro stod landslaget för en verklig kämpainsats då Estland föll med 35–30.
– Det här var en verklig kämpainsats av laget. Alla spelare gick för fullt in i matchen. Vi har många unga och nya killar i laget, det är hemmaplan och VM-kval. Vi känner att vi bara har att vinna här, då blir det så här säger Gusten Montonen.
Montonen var ett av de stora utropstecknen i laget. Inför den här säsongen flyttade han från Dicken till Amo HK i Allsvenskan.
I klubblagen spelar Montonen på högerkanten medan han i landslaget kliver in på niometer då Finland saknar en naturlig vänsterhänt niometersspelare.
– Det är klart att det känns lite ovant att spela på nio meter och ställas mot försvarare som är två meter långa. Det är jag inte precis van vid, säger han.
Men Montonen anpassar sig snabbt då han drar på sig landslagsdressen och axlar den nya rollen. Han satte mål från distans, utnyttjade sin snabbhet, explosivitet och tajmning då han med kraft gick på genombrott och han varierade mellan att gå in mot mitten och ut mot kanten.
– Jag är nog nöjd med min insats. Hela laget spelade bra och jag kunde komma i bra lägen där jag kunde utnyttja mina styrkor jag har som kantspelare.
Han var inte den enda unga spelaren som tog för sig i matchen mot Estland. Fredrik Karlsson spelade starkt och moget, Miska Henriksson var fördomslös i sitt spel och Viktor Grönmark spelade som vilken rutinerad landslagsräv som helst då han gjorde sina första minuter i landslagsdressen.
– Jag måste nog säga att jag är otroligt stolt över killarna i dag. Det fanns en otrolig glöd i dem, de krigade och kämpade och spelade tufft i försvaret och smällde på som man ska göra. Tänk att vi hade två 2003-födda spelare inne på planen på slutet, säger Teddy Nordling som bar ansvaret som tränare i Lindgrens frånvaro.
– Det är tråkigt och tragiskt att Lindgren inte kunde vara med men det är sådant som händer. Det finns saker som är större och viktigare än handboll. Vi var väl förberedda för den här matchen och gör det mycket bra, säger Nordling.
– Det här var det åtminstone på pappret tuffaste motståndet i den här kvalgruppen och det känns bra att vi kan bjuda Ola på den här segern.

Elva mål av Helander

Också om de nya, unga och orutinerade spelarna tog ansvar och stod för fantastiska insatser på planen var det ändå tre mer rutinerade spelare som till axlade det största ansvaret.
Mikael Mäkelä var mycket stabil i mål, Max Granlund visade att han är skytt att räkna med också på den här nivån och Benjamin Helander visade i sin tur varför han håller till i Bundesliga.
Helander var matchens lirare och bästa målskytt med sina elva fullträffar.
– Vi vinner den här matchen som ett lag. Alla bidrar och alla gör sitt på planen. Jag lyfter på hatten för alla i laget. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Vi visar en sådan jäkla inställning, säger Helander.
– Det finns mycket positivt i vårt spel i dag och vi ska vara nöjda med vår insats. Samtidigt är det rätt rått i den här sortens turneringar. Nästa match kommer redan i morgon så det finns ingen tid att fira den här segern.
På lördag väntar ny match då Helander & Co. ställs mot Georgien och på söndag är det match mot Storbritannien. Segern över Estland var oerhört värdefull med tanke på att de två främsta lagen i turneringen avancerar till följande kvalfas.
– Nu måste vi vara ödmjuka och inte njuta allt för länge av den här fina segern och insatsen. Det gäller att ladda om och sikta mot de kommande matcherna, säger Helander.
På lördag finns också Ola Lindgren tillbaka vid sidlinjen. Han återvände till Finland strax efter att hans lag fixat två poäng mot Estland.
– Han är en fantastisk tränare och det är klart att vi vill ha honom där igen. Teddy (Nordling) tog rollen som ansvarig tränare utmärkt och vi spelade bra. Men visst vill vi ha vår headcoach där, säger Helander.

VM-kval

Finland: Benjamin Helander 11, Max Granlund 7, Fredrik Karlsson 4, Gusten Montonen 6, Miska Henriksson 3, Sebastian Säkkinen 2, Viktor Grönmark 2.
ANDRA LÄSER