Neziris OS-dröm gick i spillror – "Jag grät i två dagar"

En skada i baklåret sätter stopp för häcklöparen Nooralotta Neziri. Säsongen är över, OS-drömmen krossad.

Nooralotta Neziri tvingas stå över OS i Tokyo. Den skadeförföljda häcklöparen drabbades förra veckan av en bristning i baklåret. Skadan sätter stopp på Neziris säsong 2021.
– Det hände under en häckträning. Utifrån magnetundersökningen är bristningen liten. Jag prövade hur benet känns i lördags, men det gjorde ont direkt, säger Neziri enligt friidrottsförbundets pressmeddelande.
Neziri gjorde en strålande inomhussäsong då hon satte finskt rekord på 60 meter häck och kom fyra i inomhus-EM, men våren stördes av en ryggskada, en stressfraktur. Neziri säsongsdebuterade utomhus i OS-rankningstävlingen i Vasa där hon löpte i mål på lovande 13,11.
Neziri kvalade in till OS via rankningen. Men så var oturen framme.
– Tillsammans med tränaren Petteri Jouste kom vi fram till att det inte lönar sig att ta en risk efter att jag just kommit i form efter ryggskadan. Det kunde leda till en större bristning. Jag tycker det inte är smart att åka till Tokyo och försöka löpa i försöksheat då man inte är i form och inte kan sträva efter en finalplats som hela tiden varit mitt mål, berättar Neziri.
Beslutet att stå över OS var ytterst tungt.
– Jag minns att jag i en intervju för nio år sedan sade att OS 2020 är mitt huvudmål. Det har varit tungt mentalt. Jag jobbade ändå hårt för att komma i form efter ryggbesvären.
– Det här är min karriärs största bakslag, speciellt efter den inomhussäsongen jag hade. Jag grät i två dagar, men det hjälps inte. Jag måste svälja besvikelsen. Karriären fortsätter och en stortävlingsmedalj är fortfarande mitt mål, säger en besviken Neziri som nu har en rehabiliteringsperiod framför sig medan resten av OS-truppen styr mot Japan.
ANDRA LÄSER