Thomas Blomqvist om nazistflaggorna på självständighetsdagen: "Fruktansvärt"

Peter Östman (KD) vill att riksdagen förbjuder hakkorssymboler på offentliga platser. Thomas Blomqvist (SFP) stöder i princip förslaget men är inte säker på att en lagändring kan mota nazismen.

Polisen beslagtog nynazisternas hakkorsflaggor i Hagnäs på självständighetsdagen.
Polisen i Helsingfors ryckte på självständighetsdagen ut för att beslagta nazistflaggor som vajade i ett demonstrationståg. I samband med tumultet som uppstod grep polisen dessutom fyra personer.
Flaggorna bar nazistsymbolen hakkorset och vecklades ut när den nynazistiska marschen redan var i gång. Polisen var på plats för att övervaka marschen som arrangerades av den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.
Med anledning av självständighetsdagens händelser föreslår Peter Östman, ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, att riksdagen stiftar en lag som förbjuder hakkors på offentliga platser.
– På grund av sin historia bär Nazitysklands hakkorsflagga på ett hatiskt och rasistiskt budskap. Den påminner om andra världskrigets hemskheter och i synnerhet om folkmordet på judarna. Nazistflaggorna hör inte hemma i dagens Finland eller Europa, skriver Östman i ett pressmeddelande.
Peter Östman (KD) föreslår att Finland förbjuder hakkorssymboler på offentliga platser.

Hakkorset en stark symbol

Svenska riksdagsgruppens ordförande Thomas Blomqvist tycker precis som Östman att polisen gjorde rätt när man beslagtog nazistflaggorna. Blomqvist beskriver hakkorset som en symbol för ondska och betonar att symbolen inte ska få synas i gatubilden.
– Jag tycker det är fruktansvärt. De som bär dessa flaggor står antingen för en ideologi som inte hör hemma i det västerländska samhället eller någonstans över huvud taget, eller så känner de inte till symbolernas historiska betydelse, säger Blomqvist till SPT.
Han konstaterar att han är beredd att stödja ett förbud mot hakkors på offentliga platser men han är osäker på om en lagändring är ett effektivt sätt att mota nazismen.
– Att se till att lagen följs skulle knappast vara svårare än övervakningen av andra lagar. Om sådana symboler syntes skulle polisen kunna beslagta dem och gripa de ansvariga. En lag skulle kanske ändå inte vara det effektivaste sättet att åtgärda själva problemet, att det fortfarande finns människor som bejakar denna ideologi, säger Blomqvist.
Thomas Blomqvist (SFP) beskriver hakkorset som en symbol för ondska men är osäker på vilka metoder som effektivast kan mota nazismen.

Bättre historiekunskaper och samhällsdebatt behövs

Enligt Blomqvist kan nazismen bekämpas genom att ytterligare förbättra medborgarnas historiekunskaper och se till att nazisternas agerande under 1930- och 1940-talet aldrig faller i glömska.
Han betonar också vikten av att nazismen och dess uttrycksformer i dag diskuteras.
– Den allmänna samhällsdebatten, som den här incidenten i och för sig också kan bidra till, kan öka vetskapen om de grymheter som nazisterna gjort sig skyldiga till, säger Blomqvist.
Polisen grep fyra personer i samband med beslagtagningen av nazistflaggorna på självständighetsdagen. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Fler initiativ på väg

På fredagen lämnade riksdagsledamot Joona Räsänen (SDP) in ett åtgärdsförslag till regeringen där han föreslår att användningen av hakkorset och andra nazistiska symboler ska göras straffbart i lag.
Föreningen Holokaustin uhrien muisto (minnesföreningen för förintelsens offer) å sin sida lämnade på fredagen in ett förslag till justitieministeriet där man föreslår att en lag förbereds som förbjuder användandet av symboler som är kopplade till hat, folkmord och rasism.

ANDRA LÄSER