Skypo bekräftar: Ryssland-Finland marknadsförs som ny migrantrutt in i EU

Människosmugglare har skippat Minsk – nu marknadsför de i stället bland annat rutten Ryssland–Finland som en väg in i EU. Skyddspolisen bekräftar för HBL att man är medveten om marknadsföringen och följer situationen noga.

2015–16 anlände asylsökande senast till Finland via Ryssland. På bilden bilar som i januari 2016 köade för att komma till finska gränsen vid Salla.
06.12.2021 12:53 UPPDATERAD 08.12.2021 16:36
Sedan mitten av november erbjuder människosmugglare inte längre Belarus som migrantrutt in i EU. I stället erbjuds alternativet Ryssland och rutten Ryssland-Finland som det nya sättet att ta sig in i EU. Det rapporterar radiokanalen Radio Free Europe som har intervjuat forskningschefen Monika Richter vid underrättelsebolaget Semantic Visions.
Bolaget har analyserat kurdiska och arabiska debattforum framför allt på Facebook och noterat hur nya alternativ saluförs till dem som drömmer om att ta sig till Europa.
Skyddspolisen är medveten om att rutten Ryssland-Finland marknadsförs till migranter. "Som ett av EU:s yttre gränsländer följer Finland utvecklingsskeendet mycket noga. Men vi kan inte kommentera våra operativa uppgifter mer än så", meddelar Skypo.
– Just nu är det mycket svårt att säga om det här kommer att resultera i en ny rutt för migrantströmmarna och om vi kommer att få se människor anlända till den finska gränsen, till exempel. Men på sociala medier har reaktionerna varit mycket positiva, säger Richter till Radio Free Europe.
– Man kan till och med tala om en nyfunnen entusiasm över att det finns en alternativ rutt för att kringgå restriktionerna som har införts på rutten via Minsk.

Skypo: Vi är medvetna om marknadsföringen

Skyddspolisen bekräftar för HBL att rutten Ryssland-Finland förekommer i marknadsföringen.
"Vi är medvetna om att sådan här marknadsföring har förekommit. Som ett av EU:s yttre gränsländer följer Finland utvecklingsskeendet mycket noga. Men vi kan inte kommentera våra operativa uppgifter mer än så", skriver Skyddspolisens kommunikationsdirektör Milla Meretniemi i ett mejlsvar till HBL.
Enligt Skypo innebär inte det faktum att en viss rutt marknadsförs att rutten kommer att öppnas. Skypo meddelar också att den situation som uppstod vid den belarusiska gränsen från och med i somras hängde ihop med att belarusiska myndigheter styrde migranter mot EU-ländernas gränser.
"Just nu har vi inte skäl att anta att Ryssland skulle agera på samma sätt vid den finska gränsen", skriver Meretniemi.
Avgörande för om det ska kunna uppstå en ny migrantrutt in i EU är om Ryssland börjar bevilja migranterna turistvisum lika enkelt som Belarus gjorde.
Bild publicerad av polska gränsmyndigheter i mitten av november då migranter samlades på den belarusiska sidan av den stängda gränsen.
HBL frågar om Skypo redan känner till om migranter har beviljats turistvisum till Ryssland.
"Det tar vi inte ställning till", skriver Meretniemi.
På frågan vad Skypo kan och tänker göra åt saken svarar hon att Skyddspolisens uppgift är att förse beslutsfattare och myndigheter med föregripande information så att till exempel Gränsbevakningsverket, Migrationsverket och Utrikesministeriet kan förbereda sig inför olika situationer.
Hon tillägger att Skypo också alltid, oavsett rutten, försöker finna de personer bland migranterna som kan orsaka ett hot mot Finlands nationella säkerhet. Här samarbetar Skypo kontinuerligt med Migrationsverket.
Meretniemi säger också att Finland i dag är betydligt bättre rustat för olika migrationssituationer än förra gången, 2015–16.

Tiilikainen: Rysslands avsikter oklara

Teija Tiilikainen, direktör för det Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, säger att det är en sak att rutten till Ryssland marknadsförs och en annan om den ryska ledningen eller myndigheterna har planer på att transportera personer till finska gränsen.

Kan det finnas ett samband med en möjlig rysk invasion av Ukraina? Kan man tänka sig att Kreml i så fall också behöver verktyg för att klämma åt EU-länderna, till exempel genom att skicka migranter till EU?

– Förra gången då vi såg asylsökande från Ryssland som kom till Finland och Norge hade det att göra med migrationskrisen 2015. En del asylsökande kunde ta sig in i Finland via Ryssland, vilket bidrog till en allmän polarisering och försvårade läget i Finland, säger Tiilikainen.
Teija Tiilikainen, direktör för det Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, har hört uppgifter om att Finland förekommer i marknadsföringen, men säger att det är för tidigt att säga om den ryska ledningen har för avsikt att transportera migranter till den finska gränsen.
– Just nu är det svårt att kommentera om Ryssland skulle vilja försvåra den bilaterala relationen till Finland ifall landet har för avsikt att genomföra en militär operation i Ukraina. Men det är inte en omöjlig tanke.
Tiilikainen påpekar att Finland har stiftat nya lagar efter Krimannekteringen 2014 och migrationskrisen 2015 för att göra det svårare för likadana situationer att uppstå igen.
– Våra gränsmyndigheter kan vid behov stänga gränsstationerna. Vi har också lagstiftning som gör att vår försvarsmakt och gränsmyndigheterna kan reagera på "gröna män", säger Teija Tiilikainen.
Läs mer: Jakt och fiske – så smugglas migranterna till Belarus

ANDRA LÄSER