Tallinks fartyg blir flyktingförläggning

De estniska myndigheterna planerar att inkvartera flyktingar på kryssningsfartyg eftersom det är ont om övriga utrymmen. På måndagen meddelade Tallink att rederiet hyr ut Isabelle som flyktingförläggning i stället för att öppna rutten mellan Stockholm och Riga i sommar.

Det blir ingen kryssningstrafik mellan Riga och Stockholm i sommar, Isabelle inkvarterar i stället flyktingar i Tallinn.
Katarina Koivisto
04.04.2022 17:02 UPPDATERAD 04.04.2022 18:05
För ett par veckor sedan meddelade Tallink att fartygstrafiken mellan Stockholm och Riga skulle börja den 3 juni, inte den 6 april som ursprungligen planerat. Rederiet angav då bristande efterfrågan och höga bränslekostnader på kryssningar som skäl till att starten skjuts upp.
På måndagen kom så beskedet att fartyget Isabelle i stället blir flyktingförläggning och att ingen fartygstrafik mellan Stockholm och Riga börjar i sommar. Isabelle hyrs nu ut till de estniska myndigheterna för en period på fyra månader med start den sjunde april. Avtalet kan vid behov förlängas med två månader till i två repriser.
"Att hyra ut Isabelle var inget lätt beslut. Vi har byggt rutten mellan Riga och Stockholm i 16 år, men den har de senaste åren lidit svårt av coronapandemin och nu av kriget i Ukraina", säger Tallinks vd Paavo Nõgene i Tallinks pressmeddelande.
Nõgene konstaterar i pressmeddelandet att Tallink inte planerar att ge upp rutten. Men när den öppnas är i nuläget omöjligt att säga, enligt Tallinks vd. Måndagens beslut ger ändå rederiet möjlighet att erbjuda flyktingar inkvartering. Nõgene säger att rederiet också försöker hjälpa till att ordna arbetstillfällen för flyktingarna.
Fartyget har en kapacitet att inkvartera omkring 2 100 personer. Det ligger permanent i hamn.
I fredags hade över 26 000 flyktingar kommit från Ukraina till Estland. Omkring 14 500 har ansökt om tillfälligt skydd. Flyktingarna inkvarteras i Tallinn, Tartu och Pärnu.

ANDRA LÄSER