Tjejvillan ger flickor en mötesplats utan krav

Det finns mycket att göra på Tjejvillan, flickorna kan skapa smycken eller göra egen tvål, steka plättar eller baka muffins. Men det är inte aktiviteterna i sig som är viktigast utan stället, att ge flickor en trygg plats att mötas på.

Tjejvillan i Helsingfors erbjuder Ilma, Liv, Simona och alla andra unga tjejer en mötesplats där de kan spela spel, mysa och koppla av, vara kreativa eller baka, helt enkelt göra saker som de gillar.
08.05.2019 09:31 UPPDATERAD 08.05.2019 10:43
Det är inte så lätt att vara en ung flicka i dagens samhälle – kraven från familjen, skolan och samhället kan ibland vara hårda och många flickor upplever att de ständigt måste vara duktiga, prestera bra i skolan, se bra ut och engagera sig i en rad hobbyer.
På Tjejvillan finns inga krav, det är en fristad för tonårsflickor mitt i Helsingfors – hit får flickor komma för att ta det lugnt, sitta och prata, spela spel, skapa något med händerna eller äta något smått och gott. Här får de också gömma sig undan kritiskt granskande blickar från den manliga delen av befolkningen, åtminstone för en kväll i veckan.
– Tjejvillan är ett ställe där flickor får vara sig själva. Man kan slänga sig i säckstolarna och ta det lugnt eller vara kreativ och skapa något. Min uppgift är att vara en trygg vuxen i de ungas liv, säger Sanna Sarkanen, ledare för Tjejvillan.

ANDRA LÄSER