Vägen till Qatar har varit fylld av blod, död, svett, konsumtionsfest och skandaler

Aldrig tidigare har ett VM-slutspel i fotboll mött dylik kritik som VM i Qatar. HBL:s Jonas von Wendt guidar dig igenom de tolv turbulenta år Fifa gått igenom sedan Qatar tilldelades VM 2022. År 1998 spelar också en central roll i hela härvan så vi börjar där.

VM i Qatar är det mest påkostade idrottsevenemanget genom historien. Sepp Blatters tid i Fifa tog slut 2015.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
18.11.2022 17:00 UPPDATERAD 19.11.2022 12:24
1998. En ny ordförande för Fifa ska väljas som ersättare till avgående Joao Havelange som sakta men säkert spelats ut av den skicklige strategen, generalsekreteraren Sepp Blatter.
Svensken Lennart Johansson var tämligen klar favorit att ta hem segern och Johansson, då ordförande för Uefa, räknade ett mangrant stöd från Afrika. Varje medlemsland hade och har en röst då det gäller ordförandevalet.
Detta insåg Blatter och åkte med sin delegation ner till Afrika för att träffa maktens män inom och utanför fotbollen. Löften om bistånd och hjälp att bygga upp infrastruktur på den väldiga kontinenten gavs och natten före omröstningen i Paris bytte en mängd dollarstinna kuvert ägare på hotellet där Fifa-pamparna bodde före och efter omröstningen. Blatter vann med 111-80.

ANDRA LÄSER