Hoppsorna gör succé med känslor som barn känner igen

Barnprogrammet Hoppsorna går hem hos publiken på Yle Arenan. Samtidigt menar WHO att de allra yngsta barnen borde akta sig för skärmtiden.

De färgglada Hoppsorna går hem hos publiken på Barnens Arena.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
21.10.2022 17:30 UPPDATERAD 28.10.2022 08:53
Den första säsongen av barnprogrammet Hoppsorna har gjort succé på Yle Arenan sedan premiären den 1 februari 2019.
Enligt ett pressmeddelande är serien en av de mest strömmade på Barnens Arena. De en minut långa animerade sångvideorna, för barn mellan 1–4 år, har samlat på sig över 2,5 miljoner klick sedan starten.
Den första oktober släpptes seriens andra säsong. Animationsregissören Jenny Jokela, 32, som skapat de färggranna figurerna säger att seriens känsla går hem hos publiken.
– Vårt mål har varit att visualisera och fånga känslor i vardagen som barn i den här åldern kan känna igen sig i. Jag tror också att barnen resonerar med det musikaliska i programmet. Sångerna i varje avsnitt håller hög kvalitet, säger Jokela som är bosatt i Edinburgh men uppvuxen i Helsingfors.
Manusförfattaren Monica Vikström-Jokela har skrivit den svenska texten, som översatts till finska av Pasi Hiihtola. Varje avsnitt består av nyskrivna låtar som komponerats av seriens producent John Grönvall.
Hoppsornas första och andra säsong består av sammanlagt 20 avsnitt som är en minuter långa.

Samma humor som en treåring

Hur skulle du beskriva Hoppsorna för någon som inte sett dem?

Hoppsorna är fyra vänner som bor i en färgglad värld som är baserad både i verklighet och fantasi. Vi har med flit valt att lämna det öppet huruvida de är djur, utomjordingar eller något helt annat, och har även velat hålla karaktärerna könsneutrala, säger Jokela.
Animationerna är gjorda som traditionell digital 2D-animation, och låtarna i avsnitten består av olika musikstilar. Enligt pressmeddelandet utgår den visuella världen från fantasieggande miljöer, där färger spelar en viktig roll.
– Vi kallar det konst för barn. Jag tycker serien har mycket värme och humor, det är de viktigaste ingredienserna, säger Jokela som velat visa vuxna karaktärer så lite som möjligt i avsnitten, för att understryka att serien utgår från barnens perspektiv.
Ibland levereras olika lärdomar, men det viktigaste har varit att förmedla en relaterbar känsla.
– Jag har försökt att inte underskatta barnen. Jag har velat göra en serie som jag själv tycker är rolig, och jag hoppas barnen tycker likadant. Hittills har det verkat som att min humor är på samma nivå som en treåring, säger Jokela och skrattar.

Barnprogrammet Hoppsorna

Animerade sångvideor för de yngsta barnen, på både svenska och finska.
Regi och animation: Jenny Jokela. Sångtexter: Monica Vikström-Jokela. Musik: John Grönvall. Översättning till finska: Pasi Hiihtola.
Producenter: John Grönvall (Funkmeister) och Maria Helsing (Svenska Yle). Ansvarig producent: Ted Forsström/Svenska Yle. Ansvarig utgivare: Johanna Törn-Mangs.
Programmet marknadsförs som ett språkbad. På Barnens Arena (Buu, Piki-Buu och Pikku Kakkonen) finns avsnitten som gjorts på både svenska och finska publicerade bredvid varandra. Hoppsorna heter Hupsulit på finska.
Serien är producerad av produktionsbolaget Funkmeister i samarbete med Svenska Yle, med stöd från Svenska Kulturfonden inom ramarna för tvåspråkighetskampanjen ”Hallå!”.
Alla avsnitt finns tillgängliga på Yle Arenan.

Barnens skärmtid

Hur mycket barn borde sitta framför skärmar och titta på färggranna barnprogram är samtidigt en fråga som brukar väcka debatt.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer från 2019 borde barn upp till två år undvika skärmtid, medan barn mellan två och fem år helst borde titta mindre än en timme på skärmen per dag.
– Bland annat därför är våra avsnitt en minut långa, säger Jokela och förklarar att en av seriens grundtankar är att få barn att röra på sig.
– Varje avsnitt är som en musikvideo för att barnen ska röra på sig och dansa med. Tanken har alltid varit att man inte ska sitta eller ligga och stirra på en platta, säger Jokela.
Sångarna i den andra säsongen av Hoppsorna är: Mia Hafrén, Izabella Fant, Heidi Kiviharju, Ronja Stanley, Jonas Genberg, Tobias Andersin, Tomas Nyberg, Sam Huber och John Grönvall.
Ett av avsnitten i den första säsongen heter Sluta peka börja leka. I avsnittet kastar barnfiguren ut föräldrarnas och sin egen pekplatta genom fönstret, och så leker de i stället med hjälp av sin fantasi.
– Det är så klart en liten paradox att det är ett budskap man får från skärmen, men det här är absolut något vi funderat över, och som varit med i bakgrunden när vi planerat serien, säger Jokela.

ANDRA LÄSER