Hur mycket solidaritet skall vi visa?

En småföretagare har kanske enbart konkursen som alternativ. En tjänsteinnehavare har en helt annorlunda situation.

En replik till Hildur Boldt (HBL Debatt 15.2). Jag har all respekt och högaktning för de som jobbar inom sjukvård och utbildning. En polis som går emot en beväpnad terrorist får inget lönetillägg. Det får inte heller en brandman som tar stor risk att rädda människor i en nödsituation. De gör sitt jobb.
Men detta är inte pudelns kärna. Frågan är helt enkelt on hur långt samhällssolidariteten mellan olika grupper av medborgare i en kris sträcker sig. En friställd person till exempel inom sjöfarten får högst 75–80 procent av sin lön. En småföretagare har kanske enbart konkursen som alternativ. En tjänsteinnehavare har en helt annorlunda situation. Hur mycket solidaritet skall vi visa?
För övrigt är det positiva med en kris att den tvingar många maktcentra att visa korten. Ett praktexempel är då EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i en intervju säger att Europas äldre och övriga riskgrupper kanske måste hållas i karantän hela året ut. Detta är en fängelsedom. Vad är nyttan med hennes makabra uttalanden som är sena, tvivelaktiga vetenskapligt och otroligt diskriminerande för äldre och övriga ”riskgrupper” som till exempel vissa etniska minoriteter.
EU:s osynlighet och handlingsförlamning under coronakrisen har fått kritik. Detta förslag verkar vara framtvingat av paniken att slutligen göra någonting.

Hans Berglund

Sjundeå

ANDRA LÄSER