Nu är försenade Tallink-färjan leveransklar

Tallink skulle egentligen ha fått sin nya färja My Star i början av 2022. Nu är fartyget leveransklart, efter upprepade förseningar.

Tallinks fartyg My Star överlåts från varvet i veckan. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
05.12.2022 16:41
Den nya passagerarfärjan My Star överlämnas till beställaren Tallink på onsdag. Färjan har byggts på varvet i Raumo och ska anlända till Tallinn på lördagen.
My Star kommer att köra mellan Helsingfors och Tallinn, en rutt som redan tidigare trafikeras av två Tallink-fartyg, Star och Megastar. Dessa är fortsättningsvis i trafik på rutten.
Jungfrufärden går från Tallinn tisdagen den 13 december klockan 13.30.
”Världen har förändrats mycket sedan My Star började byggas våren 2020. Under resans gång har vi stött på många problem, men nu är fartyget äntligen klart”, kommenterar Tallink-koncernens vd Paavo Nõgene i ett pressmeddelande.
Slutnotan landade på 247 miljoner euro, skriver Tallink i sitt pressmeddelande.
”Jag vill tacka Tallink för ett utmärkt samarbete. Tack vare det har vi lyckats färdigställa projektet trots de svåra omständigheterna”, säger Mika Heiskanen, vd för varvsbolaget Rauma Marine Constructions i pressmeddelandet.
My Star var ursprungligen tänkt att sättas i trafik mellan Helsingfors och Tallinn redan i januari i år. Så sent som i slutet av november meddelade rederiet att de sista provturerna hade varit otillfredsställande, och att fartyget därför inte ännu kunde levereras.
För varvet blev bygget en rejäl förlustaffär. Det uppgav Rauma Marine Constructions nya styrelseordförande, bergsrådet Stig Gustavson, till HBL för några veckor sedan.
Fartyget är inte bara försenat utan har också blivit dyrare att bygga. Enligt Gustavson beror kostnadsökningen bland annat på att materialkostnaderna höjdes rejält efter Rysslands anfall på Ukraina. Coronapandemin och problemen i leveranskedjorna har också bidragit till förseningen och förlustaffären.

Tallink My Star

Längd: 212 meter.
Bredd: 30,6 meter.
Bruttotonnage: 50 625.
Filmeter: 3 190.
Passagerare: 2 800.
Hytter: 46.
Motorer: Dubbelbränslemotorer som kan drivas med LNG och/eller diesel

ANDRA LÄSER