38 procent av kvinnorna har utsatts för sexuella trakasserier – "En ren skam för Finland"

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Enligt nyaste Jämställdhetsbarometern har 38 procent av kvinnorna och 17 procent av männen blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Särskilt unga kvinnor är utsatta och över hälften av kvinnor under 35 år har blivit utsatta för sexuella trakasserier de senaste två åren, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.

I Jämställdhetsbarometern 2017 framkommer också att det främst är män som utsätter kvinnor för sexuella trakasserier, medan män utsätts för trakasserier av både män och kvinnor.

– Resultaten i fråga om sexuella trakasserier och hatyttringar är en ren skam för Finland. Vi kan alla göra någonting. Ser vi genom fingrarna när en ung tjej trakasseras på bussen eller småler vi åt hatyttringar – förändringen börjar också från oss själva och vår närmaste krets", säger ministern för jämställdhetsfrågor Annika Saarikko (C).

I jämställdhetsbarometern från 2012 svarade kring var tredje kvinna och var sjätte man att de hade upplevt sexuella trakasserier under de senaste två åren.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00