Möttöläs lyft inför kvartsfinalen mot Spanien

En historisk plats i EM-semifinalen står på spel för Finlands basketherrar då Spanien väntar i kvartsfinalen i Berlin på tisdag kväll. Den finska tränaren Hanno Möttölä kan Spanien utan och innan.

Lassi Tuovi och Hanno Möttölä står inför en stor utmaning mot Spanien.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
13.09.2022 09:16
Spanien vann VM för tre år sedan. Laget har föryngrats jämfört med de tidigare turneringarna men grundteserna i det spanska spelet är de samma.
– Spanien är ett smart spelade lag. Både bollen och spelarna rör sig snabbt. De spelar smart, effektivt och som ett lag. Och så behåller de alltid kylan och verkar aldrig riktigt bli stressade, säger Hanno Möttölä i basketförbundets pressmeddelande.
Kyla visade laget också i åttondelen mot starka Litauen. I förlängningen verkade spanjorerna helt oberörda av stundens allvar medan Litauen i viss mån gick bort sig och glömde kollektivets styrka.
Spanien tappar väldigt lite boll. I EM under tio gånger per match vilket är ett ypperligt facit.
– Det finns många varianter i Spaniens spel. Och de har kunnandet och instinkten att spela sig ur svåra lägen, i synnerhet då de anfaller. Det verkar som att alla spanska spelare hela tiden tar rätt beslut ute på planen. Därför är de så svårspelade.
Sydeuropéerna har hört till stormakterna inom basket i evigheter och under 2010-talet var landet Europas mest framgångsrika landslag med ett VM-guld, ett OS-silver och två EM-guld. Då lystrade stjärnorna till namn som Gasol och Rubio. De har slutat men kvaliteten är hisnande. Tre NBA-spelare och resten håller till i europeiska storklubbar.
– Av den tidigare gyllene generationen är Rudy Fernandez alltjämt med. Den här upplagan kanske inte har samma stjärnglans som de föregående men som lag är Spanien otroligt bra.
Lorenzo Brown är nyckeln i Spaniens spel och han var lysande mot Litauen. Hans mångsidiga spel i offensiven ställer Finland på prov i Berlin. Hans samspel med Willy Hernangomez och Usman Garuba är något Finland måste få stopp på.
– Vi måste få ner Spaniens speltempo med boll. Det är en nyckel till framgång, säger Möttölä.
Möttöläs spanska plock:
Willy Hernangomez (209 cm/28 år): ”Den bättre av de två bröderna. Han skjuter mest från höger och är väldigt bra under korgen.”
Lorenzo Brown (196/32): ”Playmaker som har en mångsidig arsenal. Gillar att köra in mot korgen i stället för att ta skott från distans men behärskar också skyttet. Det visade han mot Litauen då han satte ett par avgörande trepoängare.”
Rudy Fernandez (196/37): ”Jag har en enorm respekt för honom. 37 år gammal men alltjämt kvick på fötterna. Visade sin storhet mot Litauen. Brukar stiga fram då det gäller som mest.”

Finland-Spanien 18.15 på tisdag. Yle sänder.

ANDRA LÄSER