Åboprofessor om Comirnaty-vaccinet: "Ett av de mest effektiva jag undersökt"

Efter att ha undersökt 180 vaccinerade vårdproffs bedömer finska forskare att Pfizers och Biontechs coronavaccin ger ett rätt bra skydd även mot virusvarianter.

Professor Ilkka Julkunen vid Åbo universitet är imponerad av hur potent det undersökta coronavaccinet är.
Pfizers och Biontechs vaccin mot coronaviruset biter bra även på varianter av viruset. Det uppger forskare vid Åbo universitet och Helsingfors universitet som undersökt 180 personer som arbetar inom vården.
Efter att personerna fått två doser av Pfizers och Biontechs vaccin Comirnaty hade de väldigt god motståndskraft mot grundvarianten av coronaviruset SARS-CoV-2.
De hade lika starkt skydd mot virusets alfavariant, den som tidigare kallades för den brittiska varianten.
Däremot var skyddet sämre mot betavarianten, den som tidigare kallades för den sydafrikanska varianten. Forskarna konstaterar dock att de flesta av de 180 vårdproffsen även uppvisade antikroppar mot betavarianten, vilket ger ett relativt bra skydd.

Bättre skydd än mild covid-19

Ilkka Julkunen, professor i virologi vid Åbo universitet, säger att forskningen visar att vaccinet sätter i gång produktionen av antikroppar i alla undersökta personer i arbetsför ålder, oberoende av ålder och kön.
"Vaccinet är ett av de mest effektiva som jag undersökt", konstaterar Julkunen i ett pressmeddelande.
Forskarna uppger att de två vaccindoserna rentav ger ett bättre skydd än vad en coronavirusinfektion med milda symptom ger.
Forskningen är ett samarbete mellan de två universiteten, Åbo universitets centralsjukhus, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt samt Institutet för hälsa och välfärd. De färska resultaten har presenterats i tidskriften Nature Communications.
Forskarna ska nu titta vidare även på andra coronavaccin, på vaccinens långtidseffekter samt på hur de biter bland annat på deltavarianten (som tidigare kallades för den indiska varianten).

Fall av virusvarianter

9 139 fall av muterat coronavirus har konstaterats i Finland, enligt institutet THL:s senaste siffror.
Alfavarianten: 7 423
Betavarianten: 1 410
Deltavarianten: 301
Gammavarianten: 5

ANDRA LÄSER