Nu faller inflationen kraftigt – men det finns en förklaring, säger chefsekonom

I mars låg den finländska inflationen på 6,8 procent, enligt preliminära uppgifter. I februari var motsvarande siffra var 8 procent. Det betyder ändå inte att priserna har slutat stiga, säger ekonomen Jukka Appelqvist.

Bränslepriserna är nu lägre än för ett år sedan, och det drar ner inflationen även om matpriserna fortsätter stiga. 
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
31.03.2023 15:22
– Inbromsningen var något större än väntat, men i sig var det ingen överraskning att inflationen skulle gå ner, säger Centralhandelskammarens chefsekonom Jukka Appelqvist.
Inflationssiffrorna mäter prisutvecklingen jämfört med ett år tillbaka. I mars i fjol hade kriget i Ukraina inletts och priserna redan börjat stiga. Det betyder att siffrorna man nu jämför med var höga. Då är skillnaden till dagens priser inte så stor.
Inflationen har alltså inte försvunnit, varken i Finland eller i resten av euroområdet. Jämför man utvecklingen månad för månad så stiger priserna fortfarande, påpekar Appelqvist.
– Någon återvändo till en avsevärt lägre inflation är ännu inte i sikte. Det handlar mer om att vi inte längre serveras nya rekordsiffror.
Appelqvist menar att man lätt blir fartblind när inflationen varit uppemot 10 procent, och då kan en i och för sig hög inflation upplevas låg.
Enligt Appelqvist är inbromsningen ingen orsak för Europeiska centralbanken att börja sänka räntan.
– För ECB är fredagens siffror ganska neutrala. Den ska inte ses som någon seger.
De preliminära inflationssiffrorna kommer från statistikmyndigheten Eurostat.

Matpriser trissas upp

För eurozonen som helhet låg marsinflationen på 6,9 procent, när februarisiffran var 8,5 procent. I länder som Luxemburg och Spanien är inflationen nu nere på 3,0 respektive 3,1 procent.
Tidigare var det energipriserna som drog upp inflationen, men de är nu lägre än för ett år sedan. 
Däremot blir maten dyrare i allt snabbare takt. I euroområdet har matpriserna stigit med 15,7 procent sedan i fjol, vilket är den högsta siffran sedan inflationen började stiga för drygt ett och ett halvt år sedan. 

ANDRA LÄSER