Uppgifter: VM-guldhjälten Jussi Olkinuora flyttar till NHL

Världsmästarmålvakten Jussi Olkinuora spelar i NHL-klubben Detroit Red Wings kommande säsong.

Jussi Olkinuoras karriär fortsätter i NHL.
Ansedda ishockeypublikationen The Hockey News skriver att finländska målvakten Jussi Olkinuora skrivit kontrakt med NHL-klubben Detroit Red Wings.
Enligt The Hockey News handlar det om ett så kallat tvåvägskontrakt som ger en högre lön om Olkinuora spelar i NHL och en lägre om Red Wings skickar honom till farmligan AHL.
Olkinuora valdes till ishockey-VM:s mest värdefulla spelare då Finland vann guld på hemmaplan i maj. Olkinuora var lagets målvaktsetta och bidrog med sina fantastiska insatser mellan stolparna starkt till att lejonen kunde vinna sitt första guld och sin första medalj på hemmaplan.
Olkinuora agerade andrakeeper i det finländska lag som vann OS-guld i Peking tidigare i år. Han var också en del av det lejonlag som vann VM-guld i Brartislava 2019.
De tre senaste säsongerna har Olkinuora spelat i den ryska ligan KHL. Innan det spelade han tre säsonger i den inhemska ligan i SaiPa, JYP och Pelicans. Säsongerna 2010–16 höll han till i Nordamerika då han spelade i USHL-, NCAA-, AHL- och ECHL-ligorna.
I maj skrev Olkinuora kontrakt med den schweiziska klubben EHC Biel men något spel i den schweiziska ligan blir det inte för 31-åringen.
ANDRA LÄSER