Svindlande insatser i köptvisten mellan Twitter och Elon Musk – ”Bara advokaterna blir rika”, säger professor vid Columbia till HBL

Elon Musk avbryter köpet av Twitter, värt 44 miljarder dollar. Varken Musk eller Twitter kommer gå vinnande ur den episka domstolstvist som nu står för dörren, säger professor John Coffee till HBL per mejl.

Är det här Twitters nästa nya ägare? Kanske, fast han kanske inte vill vara det.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
13.07.2022 05:01 UPPDATERAD 13.07.2022 12:06
Världens rikaste man, Elon Musk, bestämde sig i april för att köpa den sociala medieplattform på vilken han själv är en kontroversiell stjärna: Twitter. Efter månader av obeslutsamhet kom Musks beslut att dra sig ur köpet i fredags. Den påstådda orsaken är gräl om andelen spamkonton på plattformen.
Twitter själv uppger att under fem procent av användarkontona är så kallade spamkonton. Enligt Musks advokater har däremot en preliminär analys gjort Tesla-vd:n ”starkt övertygad” om att andelen är betydligt högre än så.
De flesta analytiker ser det som ett villospår och inte som ett övertygande argument. Det gör också John Coffee, professor i juridik vid Columbia Law School, som menar att Musk kände till spamfrågan mycket väl innan han skrev på avtalet. 
– För de flesta av oss ser detta ut som en risk som Musk medvetet tog – åtminstone fram till dess att priserna på sociala medier och andra högteknologiska aktier började sjunka kraftigt strax efter att affären undertecknats. Ur ett avtalsrättsligt perspektiv skulle en domstol vanligen säga till Musk: ”Äsch, så synd, tråkigt”.
Efter att Twitters styrelseordförande meddelade att bolaget stämmer Musk väntar nu en lång och dyr rättegång som kan göra Musk till en ofrivillig helägare av Twitter. Värdet på Twitters aktier har rasat med över 30 procent sedan köpet blev känt. På måndagen sjönk värdet på Twitters aktier till 32,65 dollar per aktie. Betydligt mindre än de 54,20 dollar per aktie som Musk ålagt sig att betala.
Stämningsansökan kan skickas in till domstolen i Delaware redan i dag, eller definitivt inom de kommande dagarna, säger Coffee. Twitters starkaste vapen i den annalkande tvisten är köpeavtalets ”specific performance”-klausul som är i kraft så länge Musks skuldfinansiering inte faller ihop, förklarar Coffee. 
– Det vill säga att Musk och hans dotterbolag beordras att uppfylla sitt avtalslöfte och slutföra affären.

Osäker utgång, men oundvikligen negativ

Juridiska experter är ense om att Elon Musk inte har mycket att komma med då han hävdar att Twitter bröt sin del av avtalet. John Coffee tror inte ens att Musks egna advokater räknar med att vinna.
– Jag tror att de hoppas kunna ta upp tillräckligt många frågor för att Twitter ska vilja ingå ett avtal för att undvika även en avlägsen risk för en Musk-seger.
I köpeavtalet framgår det att Musk nog har möjlighet att avbryta affären, med en straffavgift på en miljard dollar. Men den möjligheten gäller endast, precis som specialklausulen, om Musk förlorar skuldfinansieringen.
Coffee tror parterna kommer att nå en förlikning och jämför fallet med då koncernen LVMH köpte upp juvelerarföretaget Tiffany's i slutet av 2020. Fallen liknar varandra och slutade med att koncernen betalade mer än 600 miljoner dollar mindre än det ursprungliga priset på 16 miljarder dollar. 
– Jag förväntar mig att Musk kommer att få större rabatt, trots att det juridiska fallet är dåligt, eftersom Twitter skulle stå inför en mardröm utan Musk-förvärvet vid det här laget – personalen har lämnat företaget och dess rykte har blivit skamfilat.
Ingen går vinnande ur den här affären, tror Coffee. Förutom en grupp, som sannerligen kommer få ligga i den närmaste tiden. 
– Både Twitter och Musk har skadats av affären. Musk verkar nu ännu mer impulsiv och vårdslös och verkar inte planera i förväg. Twitter har förlorat en stor del av sin personal och infört ett anställningsstopp på grund av sina problem. Endast advokaterna kommer att bli rika på den här affären – bra för oss.

ANDRA LÄSER