HIFK i djup kris: Konkurs hotar i juli

Sportsligt har säsongen, med undantag för finska cupen, varit en enda lång pina. Och att ekonomin inte mått bra är ingen nyhet. Nu går HIFK Fotboll AB:s ägare ut med ett öppet brev där han vädjar till HIFK-familjen att hjälpa till. Pengarna är slut och får man inte in mera kan klubben inte slutföra ligasäsongen 2022. HIFK behöver 140 000 euro före slutet av juni för att kunna spela juli ut i ligan och 500 000 euro för att klara av resten av ligasäsongen.

HIFK:s ordförande och storägare Heikki Pajunen vädjar om hjälp av HIFK-gemenskapen.
Brevet är ord och inga visor. HIFK har kämpat med ekonomin ända sedan laget återvände till ligan. I ett skede prövade man med en kinesisk ägare men det experimentet föll inte heller väl ut.Läget var låst tills HIFK lyckades tvinga fram en lösning som var fördelaktig för HIFK men knappast för forna ägaren Lucas Jin Chang.
Det förra räkenskapsåret var också tufft för HIFK:s del.
https://www.hbl.fi/artikel/9969b85e-f591-4f04-91aa-dd205128a245
I det öppna brevet till de breda HIFK-massorna skriver ordföranden och storägaren Heikki Pajunen att läget nu är alarmerande dåligt.
Pajunen medger att våren varit exceptionellt svår för HIFK, i synnerhet ekonomiskt även om det också varit turbulent på tränarsidan där Bernardo Tavares stack tidigt och Mixu Paatelainen tog över.
I efterdyningarna av coronaviruspandemin har konsumenterna inte hittat tillbaka till HIFK:s matcher i den utsträckning som skulle vara önskvärt. Enligt Pajunen ligger man 40 procent efter i biljettförsäljningen jämfört med tiden före pandemin.
Pajunen och de nya ägarna tog över HIFK i vintras och då inleddes enligt ordföranden ett frenetiskt arbete för att få HIFK på rätt köl igen.
— Ett oerhört tufft arbete som nu visat sig vara omöjligt, skriver Pajunen.
Läget såg redan ljusare ut och diskussioner fördes med många parter och också vd Jarno Salmivuori såg hyfsat optimistiskt på läget.
Men så kom Rysslands invasion av Ukraina och den osäkerheten som drabbade omvärlden har återspeglat sig också i HIFK:s verksamhet.
— Där tog i princip alla samtal och diskussioner slut med potentiella investerare och samarbetspartners, skriver Pajunen.

Konkurs nära

Nu har HIFK nått den punkt att pengarna är helt slut och att förutsättningarna att fullfölja ligasäsongen i nuläget inte existerar.
HIFK behöver 140 000 euro inom ramen för juni månad och en halv miljon euro för att klara resten av säsongen. Får man inte in de beloppen är sagan på liganivå all, åtminstone för den här gången.
— Jag är helt ärlig då jag säger att HIFK inte kommer att kunna spela ligafotboll i juli utan er hjälp och ert stöd. Vi behöver våra HIFK-vänner och medlemmar mera än någonsin.
Pajunen och styrelsen har efter senaste bolagsstämman aktivt försökt hitta nya investerare men något konkret har det inte lett till.
— Den grupp investerare som jag leder och representerar och som tog över HIFK befinner sig nu i ett läge där vi inte kan fortsätta finansiera verksamheten längre, skriver Pajunen.
— Gemenskapen är hela HIFK:s grund och själ. Utan gemenskapen är vi ingenting. Den här gemenskapen består av supportrar, aktieägare, juniorer och många andra. Med de krafter som finns i den gemenskapen hoppas och tror vi att vi kan komma tillbaka.
Pajunen vädjar till publiken att komma och titta på lagets matcher. Via det får HIFK in pengar och det är just pengar som är den akuta bristvaran.
HIFK möter VPS hemma sent på lördag kväll med start 23.00.
— Den matchen och idén kom upp av en slump då vi egentligen skulle ha spelat den matchen i Vasa. Men då den flyttades till Helsingfors tänkte vi att vi provar på något nytt och spelar en sen match i sommarnatten, säger HIFK:s vd Jarno Salmivuori.
— Det bästa sättet att rädda HIFK är att komma och titta på våra matcher. VPS på lördag och sedan väntar Ilves, Haka och Inter i de följande hemmamatcherna, skriver Pajunen.
HIFK har, med undantag för derbyt mot HJK, lockat väldigt dåligt med publik under våren och sett till det är målsättningen för kommande fyra hemmamatcher skyhög.
— Målsättningen är att sälja 20 000 biljetter till de de fyra matcherna. Vi har över 800 aktieägare, 8000 medlemmar och en stor mängd HIFK-vänner att luta oss tillbaka mot. Uppgiften är inte omöjlig. Tillsammans kan vi göra en skillnad. Och det måste vi göra för att fortsätta den här fina föreningens saga, skriver Pajunen.

Turbulenta år i HIFK

Den kinesiska affärsmannen Lucas Jin Chang blev majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab våren 2019. Löftet var då att investera cirka två miljoner euro i verksamheten.
Jin Chang var också verksam i danska ligaklubben Vejle BK.
Kinesen hade gjort sina pengar på spelaraffärer och då coronaviruspandemin slog till i mars 2020 meddelade han att han vare sig har pengar eller intresse av att täcka de förluster pandemin orsakade HIFK.
Jin Chang ville att samarbetet mellan Vejle och HIFK skulle intensifieras så att HIFK i hög grad skulle ha fungerat som farmklubb för Vejle. Det var Changs krav för att investera mera pengar i HIFK. Något HIFK sade nej till.
Under ledning av dåvarande vd:n Christoffer Perret började HIFK sondera terrängen efter nya finansiärer.
Perret lyckades hitta tjugotalet finansiärer som gav löfte om att investera 20 000 euro var. De förband sig att investera om HIFK beviljas ligalicens.
HIFK lämnade in två ligalicensansökningar, en i aktiebolagets namn, en i den registrerade föreningens namn.
HIFK beviljades licens men då hade HIFK med vd Perret i spetsen flyttat över från HIFK Fotboll Ab till HIFK Soccre rf. Lucas Jin Chang ägde därmed ett lag utan licens och kinesen lämnade där HIFK bakom sig.
Säsongen 2021 präglades fortfarande av coronaviruspandemin vilket gjorde att HIFK tvingades spela en mängd matcher utan publik.
Sommaren 2021 medgav vd Perret att HIFK:s kassaläge är väldigt skralt.
Under hösten 2021 började det cirkulera rykten om att HIFK behöver nya investerare och mera pengar för att kunna fortsätta i ligan 2022. Sportsligt var säsongen 2021 en framgång då Joaquin Gomez ledde HIFK till sjätte plats.
I november köper Heikki Pajunen och hans konsortium upp aktiemajoriteten. Pajunen har gjort sina pengar inom fastighetsbranschen.
Jarno Salmivuori blir ny vd för HIFK fotboll Ab i februari 2022.
Nya tränaren Bernardo Tavares lämnar HIFK med buller och bång efter blott en ligamatch. Familjeskäl ligger bakom beslutet sägs det. Tavares skriver nästa vecka på för en klubb i Asien.
Mixu Paatelainen tar över men HIFK:s kräftgång i ligan fortsätter. Efter nio omgångar ligger HIFK sist med tre poäng.

16 juni 2022 meddelar Heikki Pajunen att kassakrisen är akut och att HIFK behöver 140 000 euro före slutet av juni för att kunna spela ligafotboll i juli och 500 000 euro för att kunna slutföra säsongen. Pajunen vädjar till HIFK-gemenskapen om hjälp och säger att HIFK siktar på att locka 20 000 åskådare till de fyra följande hemmamatcherna. Den senaste hemmamatchen mot Honka klockade knappt 1000 åskådare.
Läs mer:
Kinesisk ägare tar över HIFK:s ligalag
HIFK bryter med kinesiska majoritetsägaren
HIFK:s nya vd Salmivuori: Derby på Olympiastadion inte aktuellt i år
ANDRA LÄSER