Sovjetkonst på Didrichsens

Konstmuseet Sinebrychoff och Didrichsens konstmuseum i Helsingfors ger en inblick i tvåhundra år av rysk konst med var sin utställning i vår.

Vladimir Mjagkov, Väverskor, 1975.
På Didrichsens utställning visas sovjetrysk bildkonst ur konstsamlaren Michail Arefjevs samling. Det är första gången verken visas i Finland, skriver museet i ett pressmeddelande.
Moskvabon Michail Arefjevs samling ger en bred syn på socialistisk realism. De verk som har valts till utställningen representerar i huvudsak 1960- och 1970-talets målarkonst. Arefjev är speciellt intresserad av den mångfacetterade sovjetiska etniciteten och har köpt flera av verken på olika håll i Sovjetunionen direkt av konstnärerna själva eller deras anhöriga.
Samtidigt visar Konstmuseet Sinebrychoff en utställning med verk från 1800-talet; Ryska mästare – från Ajvazovskij till Repin.
President Tarja Halonen är beskyddare av utställningen på Didrichsens. Dessutom markerar Sovjetunionens sista president Michail Gorbatjov utställningen med en hälsning.
Utställningen på Didrichsens öppnas den 13 februari och pågår till den 15 maj, medan utställningen på Sinebrychoffs pågår den 11 februari till 8 maj.
ANDRA LÄSER