Emilia Hoving får Kritikens sporrar

Finlands kritikerförbunds pris går i år till dirigenten Emilia Hoving (f. 1994).

Emilia Hoving erhåller Kritikens sporrar i år.
Kritikens sporrar tilldelas årligen till en finländsk konstnär eller konstnärsgrupp för en värdefull insats eller ett konstnärligt genombrott. Priset fyller i år 60 år och har under årens lopp tilldelats många betydande konstnärer i alla konstbranscher, allt från dansare till arkitekter.
Prisjuryn följde Emilia Hovings arbete under årets lopp via strömmade konserter och konstaterar i ett pressmeddelande att den unga dirigenttalangens yrkeskunskap och närvaro nådde ända till hemsoffan. "Juryn upplevde Hovings kontakt med orkestern som äkta, djup och intensiv."
Emilia Hoving är på målrakan med sina dirigentstudier vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi men har redan hunnit dirigera flera betydande finländska och utländska orkestrar, bland annat Radions symfoniorkester och Tapiola Sinfonietta. För tillfället är Hoving också verksam som Mikko Francks assistentdirigent vid Franska radions filharmoniska orkester. Hon var också en av huvudpersonerna i Anna-Karin Grönroos dokumentärfilm Framför orkestern.
Prisutdelningen sker senare då coronarestriktionerna tillåter.
Läs också:
Förebilderna är a och o på vägen till dirigentyrket – så svarar fyra kvinnor i HBL-enkät

ANDRA LÄSER