Högholmens björnar vaknade i förtid

De senaste dagarnas milda väder fick djurparkens 15 och 10 år gamla björnhonor att vädra morgonluft en månad tidigare än normalt.

I vanliga fall brukar Högholmens björnar kravla sig upp ur vinteridet i början av mars. Men i år är de tidigt ute.
Under fredagen hörde djurparkens personal att björnarna började böka och rumstera inne i idet. Efter ett tag började de krafsa på luckan till sin inhägnad – ett säkert tecken på att det är dags att släppa ut björnarna.
När luckan öppnades nosade den yngre björnen först försiktigt i luften och rusade sedan ut i snön för att återupptäcka sitt revir, berättar Högholmen.
Den lekfulla tioåringen lyckades efter ett tag också locka ut sin fem år äldre mamma på björnbrottning i drivorna.
Björnarna gick i vinteride i november. Det är inte alldeles klart varför björnarna vaknade just nu. Högholmen uppger att björnarna sov oroligt också i fjol, då de vaknade upp och var hungriga redan i januari. Personalen tror att björnarnas vinterpigghet har att göra med den senaste veckans blidväder.
Djurskötarna gissar att björnarna ännu inte har tillräckligt mycket energi för att vara ute hela tiden. De kommer sannolikt att dra sig tillbaka in i idet och slumra till om eftermiddagarna. Någon egentlig vintersömn kommer de ändå knappast att försjunka i förrän i november i år.
ANDRA LÄSER