Muminböcker för närmare 2 000 euro säljs på svensk webbsajt – priset rejält i överkant, säger Cecil Hagelstam

Hur mycket skulle betala för boken Kometjakten av Tove Jansson, utgiven 1946? Signaturen ”bokparadiset” säljer nu två tidiga muminböcker på auktionssajten Tradera i Sverige. Priset ligger på över 1 800 euro och säljaren lovar att böckerna är olästa, Kometjakten även oskuren.

Kometjakten är skriven av Tove Jansson år 1946 och är en av de tidigaste böckerna om mumintrollen. Priset för den torde handla om hundralappar snarare än tusenlappar, bedömer bokhandlaren Cecil Hagelstam. Arkivbild.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
13.11.2022 05:00 UPPDATERAD 13.11.2022 15:15
Tidiga muminböcker skrivna av Tove Jansson på 1940-talet är eftertraktade på antikvariaten. De brukar kosta en vacker slant, priset kan röra sig mellan 300 och 500 euro om boken är i gott skick.
Nu finns ändå två betydligt dyrare böcker än så till salu i Uppsala, antagligen hos en privat boksamlare. Signaturen ”bokparadiset” har publicerat 56 annonser med gamla och värdefulla böcker på den svenska säljsajten Tradera, däribland två unika böcker av Tove Jansson.
”Bokparadiset” säljer ett exemplar av Kometjakten från 1946. Boken är enligt den korta infotexten ”i helt perfekt skick, oskuren och har därmed aldrig blivit läst”. Priset ligger på 19 500 svenska kronor, vilket motsvarar ungefär 1 820 euro.
Bokhandlaren Cecil Hagelstam på Hagelstams antikvariat i Helsingfors blir både lite misstänksam och nyfiken när han får höra om böckerna och det begärda priset.
– Om boken är oskuren och oläst så är den mycket sällsynt. Jag vill ändå ogärna värdera en bok som jag inte själv har sett, för vi har alla så olika uppfattning om vad som är ett gott skick. Jag tycker ändå att priset är rejält i överkant. Jag gissar att det är någon som är ute och fiskar, säger Cecil Hagelstam.
Cecil Hagelstam har också Kometjakten till salu i sitt antikvariat, till ett betydligt lägre pris än böckerna på den svenska säljsajten. Men han kan inte jämföra priserna eftersom han inte har sett böckernas skick.

Första muminboken med små brister

Den andra boken av Tove Jansson som ”bokparadiset” har till salu är den bok som kallas för den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen från 1945. Det handlar om ett exemplar ur den första upplagan. Även den här boken sägs vara i mycket gott skick, även om den har några små skavanker – en liten missfärgning, ett tunt streck och ett torrmärke. Boken är enligt säljaren ”enastående och lär aldrig ha blivit läst”. Den här snäppet billigare, priset är 16 500 kronor, eller omkring 1 540 euro.
– Jag kan som sagt inte ta ställning till bokens värde, men så högt ligger det knappast.
När Cecil Hagelstam får höra hur annonsens text är skriven, något osammanhängande och utan hela meningar, är han övertygad om att det inte handlar om någon seriös kollega som skulle vara medlem i Svenska Antikvariatföreningen, utan snarare en privat boksamlare som vill sälja sina kronjuveler till ett mycket högt pris.
Priset på gamla Muminböcker varierar beroende på i vilket skick de är. Oskurna böcker av Tove Jansson är sällsynta, säger Cecil Hagelstam.
– Jag har haft liknande böcker i mina samlingar, men priset för dem ligger inte alls på samma nivå. Det finns knappast någon köpare som är villig att betala flera tusen euro, även om boken är sällsynt, säger Cecil Hagelstam.
Han har också ett exemplar av Kometjakten till salu i sitt antikvariat och priset för den ligger på 600 euro.
Läs också: Priset på gamla muminböcker skjuter i höjden – kolla hur mycket dina böcker är värda

Artikeln uppdaterad klockan 15.15 med de sänkta priserna för böckerna på Tradera.

ANDRA LÄSER