Luciakandidat 1, Alice Stenberg: "Lucia är en gestalt för hopp och värme"

Förra året hade Alice Stenberg äran att som Ålands lucia sprida ljus och glädje över öriket. Hon skulle känna sig hedrad att få sprida framtidstro och hopp över hela Finland, speciellt under ett år som detta.

– Luciatraditionen genomgår just nu en förändring. Jag är övertygad om att vår generation har ett sunt sätt att se på mångfald och inkludering – det är viktigt att lyfta fram lucias budskap, att hon är en gestalt för hopp och värme och att alla ska ha samma möjligheter att delta.
01.11.2020 06:51 UPPDATERAD 02.11.2020 10:20

Vilka tycker du är lucias viktigaste egenskaper?

– Hon är positiv, hoppingivande, varm och respektfull.

Hur ser dina luciatraditioner ut?

– I min familj har vi alltid firat lucia med ljus i håret och luciasånger. När jag var liten brukade mamma och pappa lussa för mig på morgonen och så åt vi lussebullar och pepparkakor. På senare tid har jag förstått budskapet med lucia och att traditionen innebär mer än bara ljus och vit klänning. Nu betyder traditionen att visa extra mycket omtanke och vänlighet mot andra under årets mörkaste tid, oavsett om jag ingår i ett luciatåg eller inte.

Är välgörenhet i någon form bekant för dig?

– Luciainsamlingen på Åland 2019 är det största välgörenhetsevenemang jag deltagit i.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag skulle vilja sprida ljus i flyktingläger runtom i världen. Där finns många barn som aldrig fått uppleva något annat. Jag tror många här i västvärlden, inklusive jag själv, tar vår vardag för given. För många är våra liv en dröm.

Vilken julsång vill du sjunga solo under luciaturnén?

Så mörk är natten, den sången har alltid varit min favorit och den ger mig lika mycket gåshud varje gång.

Vad gör du för att hålla dig i form, både fysiskt och psykiskt?

– Jag måste äta och sova ordentligt och återhämta mig mellan varven. Jag behöver påminna mig själv om att luciakampanjen är något jag får vara med om bara en gång i livet. Att få in lite träning i schemat är också bra, eftersom jag på gymmet kan släppa allt, jobba med kroppen och låta hjärnan vila.

Hur kunde man göra lucia mera inkluderande, så att alla kan ta henne till sig?

– Att lucia skulle vara en ljushårig flicka är något som bestämdes under 1900-talets början då rasbiologin var stark. Jag är övertygad om att vår generation har ett sunt sätt att se på mångfald och inkludering och att luciatraditionen just nu genomgår en förändring. Det är viktigt att lyfta fram lucias budskap, att hon är en gestalt för hopp och värme och att alla ska ha samma möjligheter att delta.

Vilket är lucias budskap till dem hon möter under den sista månaden av katastrofåret 2020?

– Året har varit overkligt och tufft, mer för en del än för andra. Vi går igenom det här tillsammans och det finns ljus i tunneln. Vi vet inte när tunneln slutar och vad vi möter längs vägen, men som budskapet i en gammal persisk fabel lyder: This too shall pass (också detta är övergående).

Hur kan du vara en förebild?

– Genom att vara sann mot mig själv, tacksam för det jag har och genom att älska mig själv för den jag är. Jag vill kunna uppmuntra andra till att göra samma sak och våga se på sig själva med ögon som gör dem till den bästa versionen av sig själva.

Vad är det galnaste du har gjort?

– Jag är ganska beskedlig … Det galnaste var väl när jag drog 150 kg i marklyft. Det firades med kebab.

Vilka är dina bästa tips för en hållbar vardag? Vad gör du för miljön?

– Ta cykeln eller gå så ofta du kan, köp second hand i första hand, släng inte utan ge bort eller sälj vidare, sopsortera, undvik att resa med flygplan, satsa på ekologiska och närproducerade matvaror och kramas mycket för att hålla värmen (när det går).

Var är du om 10 år?

– Då är jag utbildad skådespelare, står på en teaterscen i en större stad och spelar min egenskrivna föreställning som handlar om psykisk ohälsa. Hemma i lägenheten, som är inredd i höstliga färger, väntar min man och våra två barn. Jag är lycklig, glad och tillfreds med livet.
Läs alla kandidatintervjuer här

Alice Stenberg

Ålder: 20 år.
Familj: Mamma Maria, pappa Ove, mammas man Florian och min storebror Samuel.
Hemort: Mariehamn, Åland.
Gör: Studerar kriminologi vid Stockholms universitet (på distans) men har sökt till en teaterskola som börjar efter årsskiftet.
Musikintresse: Sjunger, spelar gitarr och piano.
Läser just nu: Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.
Favoritämne i skolan: Psykologi, eftersom jag är väldigt intresserad av människor, hur vi beter oss och reagerar på olika saker.

ANDRA LÄSER