Willis ny kyrkoherde i Vanda

Med rösterna 6-4 valde församlingsrådet i Vanda svenska församling Karl-Kristian Willis till ny kyrkoherde på tisdag kväll.

Vanda svenska församling får en ny kyrkoherde från den första juli då den nuvarande herden Martin Fagerudd går i pension. Med knapp majoritet valde församlingsrådet Karl-Kristian Willis, 33, till posten. Willis fick sex röster medan hans motkandidat Monica Cleve, kaplan i Ekenäsnejdens svenska församling, fick fyra röster.
Tio av totalt tretton ledamöter deltog i församlingsrådets möte och i valet. Omröstningen var sluten och hemlig. Arbetet i Vanda svenska församling har tidigare präglats av stridigheter mellan två grupper i församlingsrådet, men gruppindelningen påverkade inte omröstningen. Fagerudd som varit kyrkoherde i församlingen sedan 2010 beskriver nu stämningen som god.
Willis är pastor för det engelska arbetet i Helsingfors kyrkliga samfällighet. Fagerudd tror att det var de intervjuer församlingsrådet hade med kandidaterna för en vecka sedan som avgjorde valet.
– Vi hade två starka kandidater och båda gjorde ett gott intryck, men det var troligen helheten som innebar att utgången var den här, säger Fagerudd.
Rättelse 15 april: I den ursprungliga texten hade Ekenäsnejdens församling felkatigt blivit Esbonejdens församling.
ANDRA LÄSER