Svensk nazister frias från hets mot folkgrupp

Fem NMR-anhängare döms för våldsamt upplopp efter demonstrationen i Göteborg 2017. Däremot frias samtliga från hets mot folkgrupp. "Vi är besvikna över att domstolen tolkar hatlagstiftningen snävt", säger John Stauffer på Civil Rights Defenders.

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen i centrala Göteborg under bokmässan 2017. Arkivbild.
TT
25.10.2019 12:44
Sedan tidigare har flera personer bland motdemonstranterna dömts för våldsamt upplopp. Nu döms även flera NMR-anhängare för samma brott i samband med den nazistiska demonstrationen i Göteborg i september 2017.
Men Göteborgs tingsrätt väljer samtidigt att fria samtliga fjorton som stått åtalade för hets mot folkgrupp.
John Stauffer, chefsjurist på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, är besviken över domen.
– Vi är besvikna över att domstolen tolkar hatlagstiftningen snävt, säger han i ett pressmeddelande.
– Lagstiftningen finns på pappret, men i praktiken brister det. Det är något som FN återkommande har kritiserat Sverige för.

En får fängelse

Tingsrätten anser inte att det är bevisat att NMR:s symbol, tyrrunan, är så starkt förknippad med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen, eller med idéer om rasöverlägsenhet och rashat, att användandet av den i sig är att bedöma som hets mot folkgrupp.
I sin bedömning har rätten kommit fram till att inte heller det samlade intrycket av demonstranternas agerande på platsen vid demonstrationen i Göteborg 2017 är sådant att det inneburit ett tydligt förknippande med nationalsocialistiska rörelser under 1930- och 1940-talen. Därför frias de fjorton åtalade för hets mot folkgrupp.
Fem män fälls för våldsamt upplopp, två av dem döms samtidigt för ohörsamhet mot ordningsmakten. Bara en av dem döms dock till fängelse, i två månader. De övriga fyra får villkorlig dom med samhällstjänst.

Hoppas på överklagande

Civil Rights Defenders hoppas nu att åklagaren överklagar den friande domen om hets mot folkgrupp.
– NMR:s aktiviteter sker på bekostnad av andras mänskliga rättigheter, de skrämmer såväl organisationer som individer till tystnad. Det är allvarliga konsekvenser och därför är det viktigt att rättsväsendet slår fast att deras handlingar är olagliga, säger John Stauffer.

ANDRA LÄSER