Saara Aalto är lugn och säker inför finalen – "Jag har fått vila ut"

Eurovision Song Contest avgörs på lördagskvällen i Lissabon. Europeiska radio- och TV-unionens (EBU) högsta ansvarige Jan Ola Sand är mer än nöjd över Lissabons och statstelevisionens RTP:s till synes perfekta arrangemang. Saara Aalto har endast ett genrep kvar och sedan är det direktsändning inför 200 miljoner tevetittare som gäller.

Saara Aalto är lugn inför finalen och hoppas att hon har gjort finländarna stolta. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
12.05.2018 11:58 UPPDATERAD 12.05.2018 12:28
Budgeten för hela arrangemanget ligger på 23 miljoner euro. De flesta portugiser som SPT har talat med anser att kringeffekten blir ett tillskott i kassan och ökad turism. I fjol vann Portugal priset World Travel Awards för bästa turistdestination och slog samtidigt nytt turistrekord med 27 miljoner besökare.
Portugal deltog i Eurovisionen för första gången 1964 under diktatur. Deras artist António Calvário buades ut då han kom hem efter att ha kammat hem noll poäng. Sedan dess har tävlingen varit oviktig för portugiserna, men allt vände då Salvador Sobral plötsligt tog hem segern med mest poäng i tävlingens historia. Nu har man bevisat att även ett litet land kan ordna tävlingen med en jämförelsevis låg budget.
Eurovisionsarenan ligger i det moderna området som byggdes upp inför världsutställningen i Lissabon för tjugo år sedan. Där förbereds det sista inför lördagens sändning. På fredagskvällen passade Finlands representant Saara Aalto på att stjäla den sista uppmärksamheten genom att storma in i presscentret med sångaren i ESC-vinnaren Lordi. Aalto är lugn inför den sista generalrepetitionen.
Lordi, som vann ESC 2006, poserade tillsammans med årets representant Saara Aalto på fredagskvällen. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
Lordi, som vann ESC 2006, poserade tillsammans med årets representant Saara Aalto på fredagskvällen. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva
– Jag känner mig säker. Repetitionerna har gått felfritt förutom lite strul med pyrotekniken. Jag tror att det kommer att gå riktigt bra och väntar mig en publik som är ännu mer entusiastisk än det redan fina mottagande vi fick under semifinalen.
Aalto har jobbat hårt i ett halvt år för sitt livs dröm – att stå på scenen i ESC-finalen och tävla för Finland. Hon verkar inte det minsta nervös inför kvällens utmaning.
– Jag har fått vila ut. Visst har det varit en del program, men jag har faktiskt kunnat ta det lugnt emellanåt. Det är allt annat än vad jag kunnat under de senaste två åren. Nu har jag ingen press på mig längre, det kommer att påverka mig positivt på ett bra sätt.
Aalto är nöjd med att vara i final, men någon seger går hon inte och hoppas på.
– Det är klart att jag önskat en andraplats som jag alltid har fått, men realistiskt är det inte. Jag hoppas att kunna ta mig in på topp tio, det skulle vara fantastiskt, säger sångerskan.
– Det är redan fint att vi kommit så här långt i tävlingen. Jag har fått stor uppmärksamhet i internationell media och vi har ett jättesnyggt shownummer. Det är så här jag ville ha det – att alla kan känna att det här är vår Saara och vara stolta över att det är just så här Saara vill vara, säger hon utan att låta skrytsam.
Hon går upp på scenen som nummer 17, samma startnummer som Lordi och Loreen hade.
– Ja, jag hajade verkligen till då jag fick höra det. Vi får hoppas att det är ett gott omen, säger Aalto.
På lördagskvällen gäller det för Saara Aalto. Hon ska sjunga låten Monsters inför 200 miljoner tevetittare. Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

ANDRA LÄSER