Ökad militär närvaro efter oro vid gränsen mot Kosovo

Spänningen mellan Kosovo och Serbien ökar. Belgrad har ökat sin militära närvaro vid en gränsen och Nato har utökat sin patrullering i norra Kosovo.

Serbiska soldater vaktar en väg i närheten av gränsen mot Kosovo.
Serbien har ökat sin militära närvaro, i form av soldater och fyra bepansrade fordon, i närheten av gränsövergången vid byn Jarinje.
Nato, som har en fredsbevarande styrka på 5 000 soldater på plats, meddelar också att man har ökat mängden och längden på "rutinpatruller i hela Kosovo, inklusive norra Kosovo".
Det sker efter en vecka av ökad oro i regionen.

Blockerade vägar

För en vecka sedan skickade Pristina kravallutrustad kosovansk polis till gränsövergången för att upprätthålla det nya kravet på att fordon registrerade i Serbien tillfälligt måste byta sina registreringsskyltar, mot en kostnad, för att få köra i Kosovo.
Ett beslut som möttes med motstånd från serber bosatta i norra Kosovo. Hundratals personer har blockerat vägar längs med gränsen till Serbien.
Enligt styret i Pristina är det nya kravet på registreringsskyltar en replik på att Belgrad tidigare infört förbud för fordon med registreringsnummer från Kosovo att köra in i Serbien.

Serbiens krav

Dessutom har serbiskt militärflyg flugit över gränsregionen.
Från serbiskt håll ses det nya kravet på nya registreringsskyltar som en provokation. Landets president Aleksandar Vucic har sagt att läget endast kan normaliseras om Pristina drar tillbaka sin polisstyrka från norra Kosovo.
Under måndagen har Albaniens premiärminister Edi Rama träffat Kosovos dito Albin Kurti i Kosovo, och anklagade då Serbien för att utföra "teatraliska militärmanövrar".
– Den enda lösningen är dialog, säger Edi Rama till pressuppbådet efter samtalet.
Serbien förlorade kontrollen över Kosovo 1999 efter Natos bombningar och har inte erkänt Kosovo som självständig stat.
ANDRA LÄSER