37 oönskade graviditeter – misslyckat preventivmedel anmäls i Sverige

Bild: Mostphotos

Efter att 37 kvinnor blivit gravida trots användningen av appen Natural Cycles anmäler Södersjukhuset i Stockholm det så kallade preventivmedlet till svenska Läkemedelsverket.

Efter att ett tyskt institut certifierade appen som preventivmedel i höstas har Natural Cycles sålts på svenska apotek. Appen går ut på att användaren mäter sin kroppstemperatur dagligen för att reda ut de så kallade säkra dagarna för att inte bli gravid. Även om appen beskriver sig som ett pålitligt preventivmedel har sammanlagt 37 kvinnor under de senaste fyra månaderna sökt sig till Södersjukhuset i Stockholm för abort. Det rapporterar bland annat Expressen och hänvisar till uppgifter från Nyhetsbyrån Siren.

I dag anmälde sjukhuset appen hos svenska Läkemedelsverket.

SVT Nyheter skriver att Läkemedelsverket nu ska utreda Natural Cycles, som klassas som en medicinteknisk produkt inom EU.

Under de senaste åren har de negativa biverkningarna av hormonpreparat såsom p-piller skapat rubriker och lett till att många hellre väljer andra preventivmetoder. Eftersom appen marknadsför sig som en metod "fri från biverkningar" har den blivit populär.

Appen är utvecklad av svenska Elina Berglund och hennes make Raoul Scherwitzl och har flera kända förespråkare, vilket också bidragit till populariteten. Exempelvis är bloggaren Isabella Löwengrip delägare i företaget.

Det är inte första gången som pålitligheten av appen har fått uppmärksamhet i svenska medier. Tidigare har bland andra barnmorskor avrått från användningen av appen som preventivmedel och hävdat att den däremot lämpar sig fint för dem som uttryckligen vill bli med barn.

För att metoden ska fungera säkert krävs en regelbunden menscykel, vilket långt ifrån alla kvinnor har.

Bloggaren Isabella Löwengrip, "Blondinbella", är delägare i företaget. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning