Duellen mellan Andersson och Kristersson kommer att bli brutal

Magdalena Anderssons väg till statsministerposten var varken rak eller ett speciellt vackert skådespel, men nu syns hennes utnämning som ett tydligt lyft för socialdemokraterna.

Att bli känd som Sveriges första kvinnliga statsminister i sju timmar är ju inte speciellt smickrande men så är det och Magdalena Andersson får bara gilla läget.
Tumultet har bara fortsatt för Andersson genom att hon har varit tvungen att försvara ministrar med skulder till kronofogden och civilminister Ida Karkiainen som finns på en 17 år gammal bild med armen i luften i en hitlerhälsning. Mumma för twittertrollen på högerkanten som försvarar Jimmie Åkesson i vått och torrt.
Som sagt Magdalena Andersson får gilla läget. Å andra sidan det får hennes politiska motståndare också. Det fick moderatledaren Ulf Kristersson erfara när det blev tal om Sveriges kommande energilösningar. Kristersson förespråkar kärnkraft för att säkra eltillgången. Efter sin första frågestund i riksdagen gick Magdalena Andersson hårt ut mot Kristersson och talet om kärnkraften. ”Väldigt substanslöst”, sa Andersson bland annat.
– Historiskt sett så brukar det ju finnas substans bakom Moderaternas ord, men nu när Ulf Kristersson pratar om kärnkraften då är det ju uppenbart bara tomma tunnor som skramlar, sa hon på en pressbriefing efteråt.
Enligt statsministern finns det inget förbud mot att bygga kärnkraftverk utan problemet är att inga privata aktörer vill bygga dem för att de inte är lönsamma.
För att driva in poängen extra tydligt tog Andersson upp kärnkraften i den budget som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna drev igenom och som den socialdemokratiska regeringen måste följa.
– När man tittar på den budget som gått igenom i riksdagen eller går igenom de budgetmotioner som Moderaterna har levererat, är det så att Ulf Kristersson inte heller lägger pengar på att bygga kärnkraft.
Handsken är kastad! Duellen är i gång.
Ulf Kristersson blev givetvis inte svarslös.
I en skriftlig kommentar ger han statsministerns uttalanden noll värde.
”En regering kan inte bara sitta på händerna utan måste agera och lägga om politiken så att den blir kärnkraftsvänlig. Vi måste ta bort de politiska hindren men så länge som Magdalena Andersson talar emot kärnkraft kommer inte heller företagen att våga göra nödvändiga investeringar.”
Kristersson som, tillsammans med Ebba Busch, har fått in slag efter slag mot en lite tafatt politisk motståndare i Stefan Löfven har nu fått en värdig kombattant i Andersson och duellen kommer att pågå hela valåret 2022.
Meningsutbytet mellan Andersson och Kristersson har knappast påverkat den första partimätningen som Aftonbladet publicerade i fredags.
I den är Socialdemokraterna den största vinnaren med ett uppsving på 2,1 procentenheter.
Frågan är om det här är den klassiska 100 dagars semestern eller om partiledar- och statsministerbytet är något som kan hålla intresset och opinionssiffrorna uppe ända till valet.
Sossarna har det högsta stödet sedan i maj i fjol då fick de stöd av den oro som präglade Sverige efter att pandemin slog till på allvar. Det är också siffror som är högre än det valresultat som partiet fick i valet 2018.
Däremot är det resultatet inte speciellt bra för det tidigare regeringspartiet, Miljöpartiet, som hoppade av regeringen. Den manövern har inte gett någon skjuts uppåt.
För Liberalerna är den enda vägen upp, de ligger två procentenheter under valspärren på fyra procent. Nyamko Sabunis val att samarbeta med Sverigedemokraterna ser obönhörligen ut att leda dem ut ur riksdagshuset.
Magdalena Anderssons huvudmotståndare finns ändå på andra sidan skranket. De enda som höjer sig lite är KD medan SD håller sig kvar på samma siffror och Moderaterna tappar men bara en aning.
Hur det än går har Magdalena Andersson visat att det inte är någon paradmarsch för Kristersson, Busch och Åkesson till regeringskansliet för emot dem står en verbalt lika kunnig Magdalena Andersson.
Handsken är kastad.

ANDRA LÄSER