Polisen om dödskraschen: Inget tyder i nuläget på attentat mot Vilks

Bilen som den svenske konstnären Lars Vilks färdades i tillsammans med två poliser korsade det vajerräcke som fanns innan den krockade med en lastbil. Enligt Trafikverket kräver det en hel del kraft och är "väldigt, väldigt ovanligt".Men polisen hävdar att ingenting i nuläget pekar på någon yttre påverkan.

Polis, kriminaltekniker och räddningstjänst arbetar på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil på söndagseftermiddagen.
Konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom i en kollision med en lastbil på E4 vid Markaryd på söndagen. Det är ännu oklart vad som orsakade krocken.
Olyckan inträffade vid halvfyratiden på eftermiddagen och både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.
Lastbilschauffören fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas.
– Det finns mycket utredningsåtgärder som pågår på platsen men också parallellt. Vi vill absolut utesluta att det skulle vara någon yttre påverkan på livvaktsbilen eller Lars Vilks. Det finns inget i nuläget som talar för det, men vi vill ändå stänga dörren helt, säger Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten, på en presskonferens.

Bestörtning och sorg

"Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater", säger Sveriges rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.
Det är oklart vad som orsakade krocken. Kvällsposten hänvisar till uppgifter om att polisfordonet kom över i det mötande körfältet och kilades fast under lastbilen.
Körfälten separeras dock av ett vajerräcke.
– Det är väldigt, väldigt ovanligt att någon kommer över på andra sida vägen när det är mötesseparerat och ett räcke emellan. Det krävs en hel del kraft för att göra det, sedan var den kraften kommer ifrån vet vi inte, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, och fortsätter:
– Jag kan inte inte påminna mig att något liknande har hänt på väldigt, väldigt länge. I så fall är det flera år sedan.
Livvaktsbilen vägde omkring 4,5 ton och hastighetsgränsen på vägen är 110 kilometer i timmen.
– Det skulle kunna förklara att man kan köra igenom ett vajerräcke, säger Stefan Sintéus.
Utredningen om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person. Polisen utreder bland annat om en däckexplosion ligger bakom olyckan.
Även Trafikverket har inlett en egen utredning för att undersöka om det varit några felaktigheter med vägen eller anläggningen vid platsen.

"Ogreppbart"

Regionpolischefen i region Syd, Carina Persson, säger i en kommentar på polisens hemsida:
"Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt".
Även politiker – från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till inrikesminister Mikael Damberg (S) – beklagar Vilks och de två polisernas bortgång.
”Vilken fruktansvärd tragedi. Jag tänker på de omkomnas familjer, nära anhöriga, vänner och kollegor. Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, som omkom i arbetet med att försvara vår demokrati. Vila i frid, Lars Vilks och de båda poliserna”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.

ANDRA LÄSER