Stockmanns vd säger upp sig: "Ny vd får ta fram yxan igen"

Styrelsen strävar efter att rekrytera en ny verkställande direktör så fort som möjligt.

Vd Lauri Veijalainen lämnar Stockmann.
22.03.2019 08:53 UPPDATERAD 22.03.2019 16:19
Stockmanns vd Lauri Veijalainen säger upp sig. Veijalainen, som jobbat på Stockmann sedan 2010 och varit verkställande direktör sedan 2016, övergår till en ny tjänst som vd för East Office. Det är en intresseorganisation för finländska företag som etablerat sig i Ryssland.
Styrelseordförande Lauri Ratia tar tillfälligt över som verkställande styrelseordförande (Executive Chairman). Tove Westermarck, som är medlem i Stockmanns ledningsgrupp, utnämns samtidigt till titeln Retails Chief Operating Officer.
Enligt Ratia meddelade Veijalainen om sitt avsked på torsdag kväll. Rekryteringsprocessen för att utse en ny vd inleds direkt. Veijalainen lämnar Stockmann i slutet av mars.
– En kursändring är en lång process, och vi har vänt koncernens rörelseresultat till positivt. Resan har innehållit såväl framgångar som utmaningar. Jag vill tacka alla mina kolleger och kunder samt önska Stockmann all framgång i framtiden, säger Lauri Veijalainen själv i ett pressmeddelande.
I fjol gjorde Stockmann en förlust på 26 miljoner euro. Lauri Ratia, som ofta anlitats för att leda storbolag i kris, utsågs till styrelseordförande tidigare i mars.
– Det kommer att ta 3 till 6 månader innan vi hittar den rätta personen. Vi letar efter en erfaren företagsledare som också har erfarenheter av förändringar. Det är en fördel om vi hittar en person som har direkt erfarenhet av varuhusverksamhet, men goda erfarenheter i företagslivet väger tyngst. Det är ju givetvis en bedömningsfråga när vi kommit framåt i processen, säger Ratia till HBL.

Ingen överraskning

Enligt analytiker Tommy Ilmoni på Carnegie Investment Bank kommer Veijalainens avsked inte som en överraskning.
– Redan i beredningen till årets bolagsstämma föreslog man tre nya styrelsemedlemmar och en ny styrelseordförande som kommer utifrån (Lauri Ratia). I kallelsen till bolagsstämman stod det att Ratia kommer att få större befogenheter än normalt. De fyra största aktieägarna meddelade bolaget att de gör ett separat avtal med Lauri Ratia om expertistjänster. Med andra ord, han får ett konsultarvode. Ägarna har beslutat att det behövs nya åtgärder och en aktiv styrelseordförande, vilket innebär större förändringar. Äntligen inser man hur akut problemet är, säger Ilmoni.
Stockmanns varuhusverksamhet har varit kraftigt förlustbringande i många år, trots att man en haft en kontinuerlig omstrukturering och sålt både enheter och fastigheter.
– Man gick ut med att varuhusverksamheten ska nå ett positivt resultat 2018 och det här var innan man hade tagit ett beslut om att sälja den kraftigt förlustbringande Delikatessen.
Enligt Ilmoni kom Veijalainen till ett skepp som höll på att sjunka, men han lyckades inte vända det.
– Situationen är så akut att det måste bli ett slut på förlusterna. Jag tror högst sannolikt att det blir större ändringar i strukturerna, men vad det blir återstår att se. Men som Stockmann utvecklats är ingen långsiktig lösning. Stockmann har mycket lån och det var rätt att göra sig av med fastigheter, men samtidigt har fastigheterna gett intäkter.

Blir det lätt att rekrytera en ny vd med tanke på hur Stockmann klarat sig?

– Stockmann måste bestämma sig om den nya vd:n ska driva tre divisioner, vilket ju inte är en logisk enhet. Problemen löses inte med att man tar in en ny vd som fortsätter i samma spår som sina föregångare. Stockmann behöver ingen ny städare som använder osthyveln. Nu är det igen dags att ta fram yxan, säger Ilmoni.
Konsulten och författaren Mika D. Rubanovitsch, som var med om att grunda Facebookgruppen "Pelastetaan Stocka – Siellä on kaikki" 2014, tror att Stockmann letar efter en vd som kan motivera personalen att gå igenom ett omfattande saneringsprogram.
– Den nya styrelseordföranden är en sanerare och det ska också den nya vd:n vara. Det gäller att få personalen med i förändringarna, säger Rubanovitsch.

Hur ser Stockmanns framtid ut i dina ögon?

– Det blir ett fastighetsbolag som hyr ut sina utrymmen till olika aktörer. Jag står fast vid mitt förslag som vi lade fram redan 2014 i vår rapport som vi presenterade för ledningen att Stockmann till exempel kunde hyra ut hela fjärde våningen med damkonfektionen till Inditex som har brand som Zara och Massimo Dutti, säger Rubanovitsch.

ANDRA LÄSER