Idrotten kan drabbas: Insititet för hälsa och välfärd rekommenderar publikstopp på idrottsevenemang

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att regeringen tar covidintyget ur bruk. Det skulle betyda att bland annat idrottsevenemangen måste arrangeras utan publik.

Den 12 mars 2020 möttes HIFK och JYP inför tomma läktare i Ishallen i Helsingfors. Snart kan det igen vara aktuellt med matcher utan publik.
Markku Tervahauta, generaldirektör vid Institutet för hälsa och välfärd THL:s, säger i en intervju för Radio Suomi på tisdagsförmiddagen att THL föreslår för regeringen att covidintyget tas tillfälligt ur bruk för att bromsa ner smittspridningen.
Om coronapasset tas ur bruk betyder det att det inte går att kringgå restriktioner till de evenemang som hittills kunnat göra det tack vare coronapasset.
I klarspråk betyder det att bland annat idrotten drabbas. Där idrottsevenemang hittills kunnat ta in publik som uppvisat coronapass kommer den möjligheten inte längre att finnas om regeringen följer rekommendation från Institutet för hälsa och välfärd.
Det skulle betyda att bland annat ishockeyligan och handbollsserierna skulle tvingas spela inför tomma läktare eller flytta sina matcher för att undvika det.
ANDRA LÄSER