Bröder åtalas – ska ha spionerat åt Ryssland

Via sina jobb vid Säpo och Försvarsmakten fick han tag på mycket känsliga uppgifter, som han med hjälp av sin lillebror ska ha lämnat över till den ryska underrättelsetjänsten GRU. Nu åtalas de båda bröderna, 42 och 35 år gamla, misstänkta för grovt spioneri mot Sverige under tio års tid.

Teckning på den äldre brodern (i grönt) vid en av omhäktningsförhandlingarna mot honom. Nu åtalas han för grovt spioneri tillsammans med sin bror.
11.11.2022 12:55
De båda bröderna, bosatta i Mellansverige, greps under förra hösten. Men enligt Säkerhetspolisen, där den äldre brodern varit anställd, uppstod misstankar långt tidigare än så, och en förundersökning inleddes 2017.
Nu, en enligt åklagarna "komplex" utredning senare, väcktes så under fredagen åtal mot bröderna för grovt spioneri samt grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Den äldre brodern åtalas för båda brotten, medan den yngre åtalas för enbart grovt spioneri.
"Gärningen är grov eftersom denna rört förhållanden av stor betydelse", står det i stämningsansökan.
"Misstanken rör mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem", säger chefsåklagare Per Lindqvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten, och fortsätter:
"De uppgifter som obehörigen har anskaffats, befordrats och röjts kan, genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet".

Skötte kontakterna

Bröderna har iranskt ursprung och just Iran pekas ut av Säpo som ett av de tre länder som utgör det största hotet mot Sverige. Men i detta fall är det alltså Ryssland som männen misstänks ha samarbetat med.
Enligt stämningsansökan har bröderna "gemensamt och i samråd" under perioden september 2011 till september 2021 "gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet".
Uppgifterna ska de ha fått tag på via den äldre broderns anställningar, hos Säkerhetspolisen och Försvarsmakten.
"Uppgifterna härrör från flera myndigheter inom den svenska säkerhets- och underrättelsetjänsten", skriver åklagarna.
Den yngre brodern har hjälpt till genom att "delta i planeringen av gärningen och sköta kontakterna med Ryssland och GRU inkl. frågor om överlämnande av uppgifter samt mottagande av ersättning", står det vidare.

Hade sönder hårddisk

Denne ska också innan gripandet haft sönder en hårddisk som senare hittades i en papperskorg. Polisen har även funnit anteckningar där den yngre brodern nämner "omfattande penningtransaktioner", metoder för hur man dolt kan ta emot pengar samt eventuella flyktvägar och ett "backup-plan" om man skulle bli påkommen.
Enligt uppgifter som medier tidigare fått fram har den äldre brodern utöver Säkerhetspolisen också arbetat vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, vid Försvarsmakten. Då han greps hade han en hög chefsposition vid en annan svensk myndighet. DN har också uppgifter om att 42-åringen tjänstgjort vid KSI, Kontoret för särskild inhämtning.
Båda männen har som sagt hela tiden nekat till brott:
– Min klient förnekar brott och tillbakavisar att han skulle ha gjort något brottsligt, säger den äldre broderns advokat Anton Strand till TT.
– Vi kan konstatera att åtalet som vi tagit del av bjuder på en del påstådd dramatik men det preciseras inte vad min klient rent konkret ska ha gjort, säger han vidare.

ANDRA LÄSER