Insändare: Sannfinländarna ogiltigförklarar 300 000 finlandssvenskar med en axelryckning

Debatt
28.09.2022 18:18
I sitt nya finskhetsprogram kräver Sannfinländarna att det svenska i Finland avvecklas, eftersom ”så få finländare behöver svenska i sin vardag.” I en bisats ogiltigförklaras 300 000 finländare med en axelryckning.
Det svenska i Finland har varit en av partiets hackkycklingar redan länge. Vi kommer bland annat ihåg Teuvo Hakkarainens utspel som färsk riksdagsledamot då han i en intervju för Ilta-Sanomat 2011 ville skicka invandrare och sexuella minoriteter till Åland: ”Vi kan ju placera bögar, lesbiska och somalier där för att bo tillsammans och så får vi se vilket slags modellsamhälle det blir av det.”
Efter den stora skrällen 2011 växte Sannfinländarna till sig, och efter valet 2015 fick de för första gången regeringsansvar. Det här var även första gången på närmare 40 år som Svenska folkpartiet satt i opposition, vilket märktes då regeringen Sipilä aktivt gjorde allt för att montera ner det svenska i Finland.
Man försökte sig på många reformer, och de tre som främst drabbade de svenskspråkiga i Finland handlade om tillgången till vård på svenska för 100 000 personer, frivillig skolsvenska i kommunerna och en reform av tingsrätterna. Kan noteras att Vasa centralsjukhus fick behålla sin fulljour och experimentet med frivillig skolsvenska rann ut i sanden och självdog.
Regeringsansvaret splittrade partiet sommaren 2017, och det aktiva arbetet mot svenskan fortsatte under Blå framtids flagg. Däremot försvann temat inte ur Sannfinländarnas politik, även om det inte fick lika mycket synlighet under ordförande Jussi Halla-ahos tid. I juni 2018 sade riksdagsledamot Juha Eerola att partiet motsätter sig tvångssvenskan, men inte finlandssvenskarna. År 2019 undrade sannfinländaren Ilmari Rostila varför man ska förarga finländarna genom att slopa den frivilliga studentsvenskan. Det är för övrigt han som skrivit det nyligen publicerade finskhetsprogrammet.
I augusti 2021 valdes riksdagsledamot Riikka Purra till ny ordförande för Sannfinländarna. Till skillnad från sin företrädare Jussi Halla-aho har hon betydligt starkare åsikter gällande skolsvenskan. Först var hon för och nu är hon emot.
I ett numera raderat blogginlägg från juni 2015 skrev Riikka Purra så här: ”Jag motsätter mig avskaffandet av ”tvångssvenskan.” Jag har alltid varit av den åsikten.”
I ett numera raderat blogginlägg från november 2018 (ett par månader före riksdagsvalet 2019) skrev Riikka Purra så här: ”Eftersom svenskan eller tvångssvenskan inte ligger särskilt högt på min prioritetslista, så föreställer jag mig inte heller att jag kan ämnet utan och innan. (…) Nu då jag är med i politiken, förverkligar jag naturligtvis Sannfinländarnas politiska linje och program.”
Förra hösten var bägge inläggen raderade från hennes blogg, men de går lätt att hitta via till exempel Wayback Machine, ett arkiv för internetsidor.
Bara några veckor före partiets ordförandeval, skrev Riikka Purra så här: ”Med andra ord, så stöder jag inte tvångssvenska, det är en relik som borde avskaffas från skolan.”
Sannfinländarna återkommer ofta i sin retorik till tanken om att räkna ut vad saker och ting kostar för samhället: invandring, språk och jämställdhet. Det här är en härskarteknik, fördold som politiskt ansvarstagande. Genom att prata om kostnader för tvåspråkigheten målar man upp den som en börda, som något betungande för statsfinanserna.
Sannfinländarnas politiska taktik går ut på att skapa en falsk känsla av samhörighet genom att ge sig på dem som är svagare och mobba dem som är mindre. I en värld som står i brand är det allt annat än hållbart.
Ted Urho, verksamhetsledare, Tankesmedjan Agenda

ANDRA LÄSER