Har du inte hittat din kandidat än? Här får du hjälp

Valet av beslutsfattare i välfärdsområdena är historiskt eftersom det är ett helt nytt val. Valkompassen, som HBL publicerar i samarbete med Yle, hjälper dig att hitta din kandidat – men den är också ett sätt att förstå vad valet handlar om.

Partierna förbereder sig för valet – gör du det också med vår valkompass.

Valdagen är söndag 23 januari, förhandsröstningen inleds redan onsdag 12 januari.

Du kan läsa mer om valet här. I valet väljs de högsta beslutsfattarna för varje välfärdsområde. I Helsingfors ordnas inget val eftersom staden även i fortsättningen själv ansvarar för vården och räddningstjänsterna. Åland deltar inte heller eftersom landskapet sedan tidigare ansvarar för sin vård.

Totalt, i hela landet, ställer ungefär 10 000 kandidater upp. Det finns alltså många kandidater att välja mellan och också en hel del nytt att greppa när hälsovården, socialvården och räddningsväsendet i framtiden – från nästa år – flyttas från kommunerna till välfärdsområdena.

Vård och omsorg hör till de frågor som väljarna brukar prioritera inför val – januarivalet handlar uttryckligen om de frågorna.

Du kommer till valkompassen här.

Du kan svara på frågorna och sålla fram de kandidater som har liknande åsikter som du. Du kan också bläddra bland kandidaterna utan att svara på de 29 frågorna.

Valkompassen är ett samarbete mellan Yle och Hufvudstadsbladet.

ANDRA LÄSER