Därför sträcker sig en brittisk mamma efter ginflaskan

I Storbritannien har en hel industri uppstått kring trötta mammors rätt att unna sig att bli berusade.

Det är mitt första besök hos barnmorskan. Först frågar hon om jag vet att könsstympning är olagligt. Sedan säger hon att jag kan söka hjälp om min man misshandlar mig. Däremellan tar hon mitt blodtryck och berättar vad jag får och inte får göra under graviditeten. “Vi rekommenderar att du inte dricker alkohol”, säger hon. “Men om du ska göra det håll dig till ett par enheter i veckan”. Jaha.
Flera månader senare står jag på en vernissage med putande mage. Jag håller en flaska alkoholfri öl i handen och känner ett starkt behov att förklara för folk att jag faktiskt inte dricker alkohol. Det säger mer om mig än det gör om britterna. Här bryr sig nästan ingen.
Drygt 40 procent av brittiska kvinnor väljer att dricka alkohol under graviditeten. Landet toppar en dyster statistik i världen. En kanadensisk studie visar att fyra gånger fler brittiska barn lider av alkoholrelaterade fosterskador än det globala medeltalet.
Här finns inga klasskillnader. Arbetarklassen, medelklassen och överklassen dricker ungefär lika mycket. Men vita britter dricker mer under graviditeten än etniska minoriteter och äldre kvinnor dricker mer än yngre kvinnor.
Jag och min man går på en kurs för blivande föräldrar. Vi träffas i en välbärgad del av sydöstra London. Vår lärare uppmuntrar oss att ta ett glas vin då vi ammar, då hinner alkoholen inte fram till barnet. Vi skrattar. Allt är okej så länge vi inte blir så fulla att vi inte kan ta hand om barnet.
“Mummy juice”, kallas det av en del och en hel industri har uppstått kring trötta mammors rätt att unna sig att bli berusade. T-tröjor, förkläden och muggar med texten ”hurrah for gin”, ”den här kvinnan behöver prosecco” och ”mammas G&T” säljs i de flesta butiker som säljer gåvor.
I en studie från 2015 uppgav brittiska mammor att drickandet “gav dem en identitet” vid sidan om att vara mamma. Det gav dem möjligheten att återuppleva sitt yngre, ansvarslösa jag.
Förkärleken för en lätt fylla är något som präglar min generation i Storbritannien – kvinnor i trettio- och fyrtioårsåldern som växte upp med Spice Girls och det som kallas “ladettekulturen”. På nittiotalet blev det okej för brittiska kvinnor att supa som män. Och att dricka alkohol hör till den brittiska kulturen, det är så man umgåtts i århundraden. Här träffas nästan ingen över en kopp kaffe. Bara turister och pensionärer tar en afternoon tea.
Men nu håller något på att hända. Det kallas peak booze. År 2004 drack britterna mer än någonsin. Alkoholkonsumtionen låg då på 9,5 liter per person – mer än 100 vinflaskor per år. Sedan dess har britterna börjat dricka mindre.
Yngre britter väljer bort alkoholen. En tredjedel av britter mellan 16 och 24 är nu nykterister. Det räknas till en av de stora kulturella förändringarna i Storbritannien och det finns olika teorier om vad det beror på. Sociala medier där bilder av pinsamma utekvällar kan spridas snabbt anses vara en orsak. Men medelåldersbritter och mammor fortsätter dricka.
ANDRA LÄSER