Kanada släckte Finlands gulddrömmar

Kanada visade prov på effektivitet och kyla. Finland bommade läge efter läge och gick bort sig ett par gånger. Kanada utnyttjade det och vann VM-kvartsfinalen med 4-1. Därmed är Finland utslaget ur VM.

Kanada och Tyler Toffoli fick Finland på fall i hemma-VM.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
25.05.2023 22:39 UPPDATERAD 26.05.2023 08:03
Finland fick chansen i numerärt överläge tidigt i första perioden då Tyler Myers drog på sig en tvåa. Finlands spel med en man mera var dessvärre under all kritik.
Efter 7.12 gjorde Kanada 1-0 då Buffalospelaren Jack Quinn något enkelt överlistade Emil Larmi med ett lågt skott.
Att Kanada skulle spela aktivt och fysiskt och forechecka högt var ingen överraskning. Finland kunde svara rätt bra på det men offensivt var det lite tunt. Lejonen hade svårt att komma till de riktigt vassa lägena. Olli Määttä fick den bästa chansen men från sju meter sköt den tvåfaldiga Stanley Cup-vinnaren klart över. 
En jämn period där Kanada skapade de farligare chanserna.
Finland radade upp chanser i andra perioden och hade Kanada under rejäl press i långa stunder. Kaapo Kakko och Kasperi Kapanen hade var sitt jätteläge men det ville sig inte och Mikko Rantanen en puck i ribban från snäv vinkel.
Finland fick många skottlägen men kvaliteten på skotten var lite ditåt och trafiken framför välspelande Sam Montembeault för gles.
Kanada högg halvvägs in i matchen då Finland gick bort sig i anfallszon. Kanada kom i tre mot en och Samuel Blais tryckte in pucken i nättaket bakom en chanslös Larmi.

Carcone släckte ljuset

Den finska träningsledningen talade om tålamod i pausen och om att chanserna kommer om man fortsätter i samma stil. Men då Michael Carcone satte 3-0 några minuter in på tredje perioden stod det klart att Finlands saga i detta VM var all.
Att Teemu Hartikainen bökade in en reducering med tre minuter kvar var en klen tröst. Tyler Toffoli satte omgående 4-1 i tom bur och släckte det sista blåvita hoppet.
Kanada var effektivare, hade en bättre målvakt och en bättre struktur i sitt spel än Finland som inte riktigt stod att känna igen i något skede av turneringen. Någonting saknades hela vägen och därmed tog tränare Jukka Jalonens och Lejonens mäktiga guldsvit slut.

VM i ishockey, kvartsfinaler:

Kanada-Finland 4-1
Sverige-Lettland 1-3
USA-Tjeckien 3-0
Schweiz-Tyskland 1-3

ANDRA LÄSER