Jörn Donners Oscarsstatyett får ett nytt hem

Jörn Donners familj lånar ut den Oscarsstatyett Donner belönades med 1984.

Ingrid Bergman och Jörn Donner tog emot Oscarsstayetten för Fanny och Alexander i Hollywood 1984. Ingrid Bergman representerade sin man, regissören Ingmar Bergman.
Annika Hällsten
06.02.2021 21:20 UPPDATERAD 07.02.2021 11:38
När filmen Fanny och Alexander tilldelades en Oscar i kategorin Bästa utländska film fick Jörn Donner ta emot statyetten i egenskap av filmens producent. Statyetten har sedan dess funnits hemma hos Jörn Donner men nu omplaceras den. Statyetten ska ingå på den kommande basutställningen Lek, lust och ljus! på Bergmancenter på Fårö. Statyetten lånas ut på fem år.
Ingmar Bergman regisserade Fanny och Alexander.
"Vi är mycket nöjda att Oscarn kan få ett hem på Bergmancenter i stället för att samla damm i våra hyllor. Det är ett fint sätt att belysa samarbetet och vänskapen mellan Jörn och Ingmar och jag vågar påstå att Jörn också skulle ha gillat den här lösningen", säger Rafael Donner, son till Jörn Donner, i ett pressmeddelande.
Oscarsstatyettens nya placering tillkännagavs under Yles temakväll om Jörn Donner lördagen den 6 februari.
Ingmar Bergman och Jörn Donner var vänner och samarbetade i flera projekt. Jörn Donner skrev om Ingmar Bergman i bland annat minnesboken Bergman:PM. Dessutom gjorde han några filmer om Ingmar Bergman, den sista kom 2018. "Utan Bergman vore jag en annan" konstaterade Donner.
Bergmancenters ordförande Jannike Åhlund är nöjd över lånet.
"Utställningen kommer att innehålla åtskilliga Bergman-relaterade föremål men en riktig Oscarsstatyett tycker vi förstås toppar samlingen", säger Åhlund.

ANDRA LÄSER